Hírek

2005.04.08. 07:36

A szépség titkát rajzfilmesek és bőrgyógyászok közösen őrzik

Az olyan világhírű figurák, mint Shrek, Dobby vagy Gollum, a legfrissebb bőrgyógyászati kutatásoknak köszönhetik megtévesztésig élethű megjelenésüket.

Tornai Szabolcs

Az utóbbi tizenöt évben valóságos forradalom zajlott le a rajzfilmkészítésben. A számítógépes, háromdimenziós animációval készített rajzfilmek nemcsak a gyerekeket, de a felnőtteket is meghódították világszerte. A Toy Storytól a Szörny Rt.-n át A hihetetlen családig, a Shrektől a Jégkorszakon át a Cápameséig lenyűgöző látvány tárul a nézők elé.

A technikai furfangokról szóló beszámolók is legalább olyan izgalmasak, mint maguk az alkotások. Nemrég újabb kulisszatitokra derült fény. A legújabb bőrgyógyászati kutatások szolgáltak alapul ahhoz, hogy az új rajzfilmfigurákat teljesen élethűvé varázsolhassák az animátorok. A fiatalos külső a kutatók szerint három fényelnyelő molekula eloszlásán múlik. Ha a bőr fiatal, ezen molekulák (melanin, hemoglobin, kollagén) egyenletesen terülnek el. Ha a bőr öreg, a fényelnyelő molekulák eloszlása egyenetlen. Mindezt a bőr lézeres átvilágításával lehet kimutatni, miként a bőrelváltozásokat is lézerfénnyel szűrik ki a bőrgyógyászok.

Az animátorok a bőrbe jutó fény szétszóródásának elméletét használták fel azon számítógépes modellek kidolgozásához, amelyeknek köszönhetően Shrek és társai annyira élethűek. A módszer futótűzként terjedt el a rajzfilmstúdiók világában. A bőráplolási szakembereknek pedig az  a céljuk, hogy kifejlesszenek egy kenőcsöt vagy tablettát a bőr üde és fiatalos állapotának helyreállítására a fényelnyelő molekulák titka alapján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!