Hírek

2005.04.06. 07:06

A magyarok elüldözésére emlékeztek

Szomorú eseményre emlékeztek tegnap Észak-Komáromban. Hatvan éve hirdették ki a kassai kormányprogramot, amely törvényi keretet teremtett az egykori Csehszlovákia magyarságának jogfosztásához és üldöztetéséhez.

BAMA

A Magyar Kultúra és Duna Mente Múzeuma azzal a szándékkal idézte fel felvidéki honfitársaink meghurcoltatásának időszakát, hogy az azóta felnőtt nemzedékek hiteles képet kapjanak a gyászos évekről. A rendezvényhez történészkonferencia kapcsolódott, és feltérképezte a kitelepítés körülményeit. A megjelentek megtekinthették a múzeum Magyar Kálvária című állandó kiállítását, amely a meghurcoltatás dokumentumait tárja a közönség elé. Az emléknapra az akkori eseményekről könyv és film is készült. A kópiákat adományként juttatják el az összes szlovákiai magyar iskolához.

- Állandó kiállítás szemlélteti a magyarok meghurcoltatását

Az emléknapon megkoszorúzták a kitelepítettek emlékművét, amely előtt Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke és Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke is beszédet mondott. Végül a szervezők közös nyilatkozatban rögzítették, hogy a jövőben az emléknapot minden évben ugyanezen a napon megtartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!