Hírek

2005.03.03. 07:42

Parádé a Rádiókabaréban

Hol vannak már azok a régi pesti kabarék? A húszas-harmincas években egymást érték az ilyen mulatóhelyek. Ma már csak a Mikroszkóp Színpad és a harminchat éves Rádiókabaré kínál nevetést.

Szilágyi Ágnes

[caption id="" align="alignleft" width="233"] Bajor Imre, Gálvölgyi János, Garas Dezső és Kern András – megannyi jól ismert, közkedvelt „régi motoros” a Rádiókabaré mikrofonja előtt
[/caption]„Ritka betegségben szenved, aki fordítva lát, és van vénája a humorhoz” – állítja Farkasházy Tivadar, aki harmincegyedik éve atyja a Rádiókabarénak. Azt is mondják, hogy a kabaré szóbeli karikatúra. Annyi biztos, hogy mi magyarok humoristák tekintetében nagyhatalom vagyunk. Ha csak a közelmúltból említünk neveket, már mosolygunk, mert eszünkbe jut egy-egy beköpésük. Boncz Géza, Hofi Géza, Komlós János, Ősz Ferenc, Abody Béla, Rományi József, Fábry Sándor – és még hosszan sorolhatnánk. Boncz Gézáról jut eszembe: öt éve halt meg, és legközelebb a március 5-i Rádiókabaréban hallhatjuk írását. Hagyatékából bányászták elő humorgyáros társai.

Azt tartják rólunk, hogy depressziós nép vagyunk. Ezt könnyen megcáfolja, hogy a Rádiókabaré felvételére a Millenáris egyik hodálya zsúfolásig megtelt humorra éhes emberekkel. A kabaré otthona amúgy a rádió Márványterme. Most viszont kirándult a társaság. Talán azért, hogy többen részesei legyenek a nevetésnek, lássák Törőcsik Mari–Garas Dezső kettősét.  Bajor Imre érkezett elsőként a helyszínre, majd befutott Gálvölgyi János. Egymásra néztek, és nevettek.  Hihetetlen – mondja Bajor. – Persze megint egymáshoz öltöztünk – mosolyog Gálvölgyi. Mogyoró- és barna színben pompázott a két színész. Mintha megbeszélnék, pedig soha. A múlt héten a Heti hetesben is mindketten feketébe öltözve jelentek meg. Garas Dezső az egyik sarokba húzódva állt Kern Andrással. Kiderült, Garas viccet mesél Kernnek, amelyen jóízűt nevettek.

Bajor szerint a mai kabaré vaskosabb, mint a régi. Eltűnt belőle az irónia és a szatíra. Gálvölgyi János úgy gondolja, hogy a felgyorsult világban már nem szólna jól Kellér Dezső huszonöt perces konferansziéja. Türelmetlenebbek vagyunk – állítja. – Hofi Géza is felgyorsította a pesti humort. Félpercenként kell a poénoknak durranniuk. Farkasházy úgy gondolja, hogy a Rádiókabarénak konferansziéja is van, tehát hagyományőrző. Talán azért hallgatják annyian harmincöt éve.

Az utánpótlás

Litkai Gergely (27)

1998: A Humorfesztivál győztese. Dolgozik Fábrynál az Esti Showdernak, a Sláger Rádiónak, forgatókönyveket ír, poénokat gyárt különböző show-műsoroknak

2004: Karinthy-gyűrű, minden idők legfiatalabb nyertese

Bödőcs Tibor (22)

2001: A Rádiókabaré parodistájaként tűnik fel az éter hullámain

2003: humorista, Godot kávéház, Esti Showder, Rádiókabaré

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!