Hírek

2005.03.24. 00:00

Most még nem eladó a piac

A pénzügyi bizottság tegnapi ülésén nem támogatta, hogy a főváros eladja a nagybani piacban lévő részvényeit. Legalábbis egyelőre.

Zsiday Péter

[caption id="" align="alignleft" width="302"] A nagybani piac túlságosan sok pénzt hoz ahhoz a fővárosnak, hogy eladják. Ezen folyik a vita.
[/caption]A Nagybani Piac Rt. részvényeinek hatvan százaléka a fővárosé. Ezt szeretnék megvenni a befektetők. A pénzügyi bizottság
a tulajdonosi bizottság kérésére foglalkozott az üggyel, miután két vételi ajánlatot kapott.
Az egyiket a Futureál Rt.-től, amely nemrégiben a Kockázati Portfólio Kft.-n keresztül már 15 százalékos részvényes lett. Ők 1,6 milliárdot kínáltak. A másik szándéknyilatkozatot a Leisztin-ger Tamás érdekeltségébe tartozó Forrás Rt. küldte.
A bizottság válaszában közli: nincs olyan körülmény, amely
a főváros stratégiai vagyonelemét képező részvények eladását indokolná. Az eladás mellett érvelő Somlyódy Csaba, a tulajdonosi bizottság elnöke szerint azért kell eladni, hogy legyen miből fejleszteni. A pénzügyi bizottság Somlyódynak küldött levelében ezzel ellentétesen érvel. Külön felhívja a figyelmet, hogy a társaság 2004 és 2006 között azért nem fizet osztalékot, hogy azt a piac fejlesztésére fordítsa. Tavaly 430 millió forint bevételt hozott a működése.
Hutiray Gyula (Fidesz) bizottsági tag szerint sincs olyan érv, ami indokolhatná a piac eladását. Nemcsak jövedelmezősége, hanem a fővárosi zöldség-gyümölcs ellátás biztosítása is a megtartása mellett szól. – Ha eladnánk, a nagybani piacból élő kistermelők megélhetését is veszélybe sodornánk – mondta lapunknak.
Ugyanakkor a befektetőknek még nem kell szomorkodniuk.
A bizottság válasza végén utal a „stratégiai besorolás esetleges megváltoztatására.” Közli: erről azért nem foglal állást, mert nem ismeri annak pénzügyi és szakmai hátterét. Ami nem zárja ki, hogy később megismerje.

Összeférhetetlen a képviselő

A testület zárt ülésen foglalkozott a nagybani piac sorsával. A bizottság egyetlen tagja azonban az előszobában várta ki, hogy egy óra múlva kinyíljon az ajtó. Tüttő Katalin szocialista képviselő Leisztinger Tamással való kapcsolata miatt érintett volt az ügyben.

Címkék#Vélemény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!