Hírek

2005.03.02. 07:25

Fizetnek, hogy jöhessenek

Tízezer dollárt (kétmillió forint) fizetett Monaco a magyar szövetségnek azért, hogy vállalja át a hét végi válogatott meccs rendezői jogát.

Árvay Sándor

 A házigazdai szerep legtöbb esetben nemcsak sportszakmai, de gazdasági előny is. Versenytárgyalásokon licitálnak egy-egy rendezvény megszerzéséért.
A Davis-kupában, s ott is elsősorban az alacsonyabb osztályú párharcokban azonban nem így van. Tévéközvetítéssel, nagy médiaérdeklődéssel nem lehet számolni, a hirdetések, reklámok elhelyezését korlátozza a nemzetközi szövetség (ITF). Érkezik ugyan osztalék a londoni központi alapból, ám nem fedezi a tetemes kiadásokat. Csoda-e hát, hogy Monaco igyekezett szabadulni a soros feladattól, annál is inkább, mert nincs megfelelő fedett létesítmény a miniállamban. Osztottak, szoroztak a kaszinóiról ismert városban, s úgy döntöttek: a rendezői rulettben tízezer dollárt (plusz utazási és szállás-költségek) megér nekik a csere.
Monte-Carlo helyett tehát Hódmezővásárhelyen tölt egy hetet a magyar teniszválogatott. A helyszínváltást talán sajnálják a játékosok, a szövetség azonban jól jár. A 2001-es szegedi összecsapást (5:0) követően ismét hazai pályán játszik a csapat, s itthon nagyobb az esély a sikerre. A csongrádi városban várhatóan telt házas publikum látja a mérkőzéseket. S ami egyáltalán nem lényegtelen: már az első labdamenet előtt biztos, hogy ezúttal szerény pénzügyi haszonnal zárja rendezvényét a koldusszegény szövetség.  A csütörtöki sorsolás legnagyobb kérdése: játszik-e a hetek óta mellizomsérüléssel bajlódó Bardóczky. A Hód TC és a magyar csapat éljátékosa a keddi edzés után azt mondta, úgy érzi, vállalni tudja a fellépést.

Négymillió forint a házigazda kiadása

Sokba kerül a rendezés. A Monacótól befutó kétmilliós tétel mellett a szövetség két alkalmi támogatójától érkezik (reklám fejében) összesen hárommillió forint. A kiadásoknál nagy tételt jelent a csarnokbérlés (Hódmezővásárhelyen az önkormányzat kárpótolja a helyi klubot a bérlői órák egyhetes kieséséért), a labdák beszerzése, a hivatalos bankett megszervezése, a magyarok szállás- és étkezési költsége, az angol döntnök, a két ITF-bíró és a 21 vonalbíró díjazása és elhelyezése, a mérkőzéssel kapcsolatos kiadványok nyomdai munkálata.

Deák Attila, a Magyar Tenisz Szövetség főtitkára a korábbi tapasztalatok alapján úgy számol, hogy négymillió forint egy hazai DK-meccs ára. Köszönhetően a monacóiakkal kötött üzletnek, ezúttal remélhetőleg marad valami a kasszában is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!