Hírek

2005.02.21. 00:00

Riadt üzenetek Rijádba

Alapos diplomáciai botránnyá dagadt Gyurcsány Ferenc szaúd-arábiai focistákat leterroristázó kijelentése. A történteket a hazai pártok igyekeznek a maguk érdekei szerint magyarázni.

Árpási Zoltán

A lavinát Gyurcsány Ferenc – az MSZP két héttel ezelőtti születésnapi rendezvényén tett – kijelentése indította el. Selmeczi Tibor humorista azt kérdezte tőle, miért tekinthető dicsőségnek a szaúdi labdarúgó-válogatott ellen elért döntetlen. A kormányfő erre viccesnek szánt válaszában azt mondta: „a szaúdi focisták között nagyon-nagyon sok terrorista is volt, a mi fiaink pedig halált megvető bátorsággal küzdöttek ezen terroristák ellen”.

A rosszul sikerült poén nemzetközi visszhangot váltott ki. Ezért Somogyi Ferenc külügyminiszter a szaúdi nagyköveten keresztül bocsánatkérő üzenetet küldött a szaúdi kormánynak. Továbbá az arab ország külügyminiszterén keresztül is elnézést kért. Gyurcsány Ferenc pedig pénteken rijádi nagykövetünkön keresztül küldött bocsánatkérő levelet a szaúdi uralkodónak. Lapértesülések szerint a szaúdiak ennek ellenére hazahívták budapesti nagykövetüket és lemondták Szili Katalin házelnök napokra tervezett rijádi látogatását. A magyar kormányszóvivő úgy véli, a diplomatát csupán konzultációra hívták haza. Ezzel szemben Németh Zsolt, a parlament külügyi bizottságának elnöke, a Fidesz-frakció helyettes vezetője úgy látja, a kormány ebben a kérdésben egyszerűen nem mondott igazat. A konzultációra való hazarendelés pedig erőteljes diplomáciai  figyelmeztetésnek minősül.

László Boglár szóvivő azt is közölte, hogy az Országgyűlés elnöke maga mondta le Szaúd-Arábiába tervezett útját. A döntést azzal indokolta, hogy a frakcióból kérték: a parlament működőképessége érdekében egyelőre senki ne utazzon külföldre.

A kormány a bolondját járatja velünk?

Németh Zsolt szerint nemzetközi botránnyá dagadt Gyurcsány Ferenc kijelentése. Épp ezért több mint cinikus bagatellizálni a nagykövet hazarendelését és egyfajta véletlenszerű egybeesésnek minősíteni. Ez önveszélyes a magyar diplomáciára nézve. A kormány, különösen a külügyi kormányzat, az elmúlt két hétben az üggyel kapcsolatban a bolondját járatta a közvéleménnyel, sorozatosan titkolózott, félretájékoztatott.

A Fidesz-frakció helyettes vezetője pártja nevében arra kérte a kormányfőt és a parlament elnökét, hogy a továbbiakban mondjanak igazat. Továbbá a miniszterelnök hagyja abba zavaró repüléseit a külpolitika területén. A külügyi bizottság elnöke bejelentette, hogy az ügy teljes anyagát ismét a bizottság elé kéreti, annak ellenére, hogy a kabinet eddig nem tett eleget kérésének.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!