Hírek

2005.02.04. 00:00

Kirúgják az amerikai bagósokat

Állásukat is elveszthetik azok az amerikaiak, akik képtelenek végleg leszokni a dohányzásról.

Csák E.

A jutalom és a fenyegetés nem használt, most jön a korbács. Egyre több amerikai cég mond fel alkalmazottainak, ha cigarettáznak. A vállalatok arra hivatkoznak, hogy egyre magasabb az egészségbiztosítási díj, amit dolgozóik után kell fizetni. A legtöbb szövetségi államban a törvény tiltja ugyan a megkülönböztetést a munkavállalók körében, a jogszabály a füstölést nem tartalmazza. A cégeknek tehát szabad a kezük.

Sok esetben a munkaadók arra kérik a jelentkezőket, hogy önként számoljanak be esetleges szenvedélyeikről. Más helyeken eleve úgy írják ki a pályázatokat, hogy az adott állás csak nem dohányzók számára lehetséges. Egyre több azonban a demokratikus normákat nyíltan semmibe vevő hozzáállás. A Union Pacific Corp. szállítmányozó vállalat például tavaly ősz óta nem alkalmaz dohányosokat. A Weyci Inc. január elsejétől vért vesz alkalmazottaitól, s ha nikotont talál, fel is út, le is út. A floridai rendőr-főkapitányság irodájában felhívás függ: hazugságvizsgáló géppel kell ellenőrizni, igazat mondtak-e a munkatársak szenvedélyükről. Történik mindez úgy, hogy hivatalosan a főnököknek semmi közük sincs beosztottjaik magánügyeihez.

A példák ragadósak, és emberjogi szempontból mind aggasztóbbá válik a helyzet. Egy érdekvédelmi szervezet vezetője a felsoroltak mellett még egy szélsőséges esetet említ a Los Angeles Timesban: Texas államban valakit azért bocsátottak el, mert kitudódott, hogy barátnője van. A felesége mellett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!