Hírek

2005.01.12. 06:48

Visszajár az utazás ára

Visszakérhetik-e a thaiföldi útra befizetők pénzüket az utazási irodáktól, ha a szökőár után nem kívánnak utazni, s nem fogadják el az iroda kínálta cserelehetőséget? Az utasok vitában állnak az irodákkal.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="320"] Ha valaki úgy érzi, hogy a szökőár sújtotta területen képtelen lenne nyugodtan kikapcsolódni, másik utat kérhet az irodától, vagy visszakérheti a pénzét
[/caption]Az OTP Travel, az Ibusz és a Chemol Travel a szökőárt követően lemondott utaknál teljes körűen kártalanította utasait.
Az Aeroviva csak a pénz felét hajlandó visszafizetni. Illetve hát kezdetben még ezt sem akarta – mondja dr. Zsigmond Györgyi, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet főorvosa, aki több orvoskollégájával egy thaiföldi kongreszszusra utazott volna januárban, ám az utat visszamondták.

– Járvány, ha lesz, 2–3 hét múlva várható – magyarázza –, s bár Pataya, ahova utaztunk volna, 800 kilométerre található a tragédia helyszínétől, de a járvány nem ismer határokat. Két éve sikerült kigyógyulnom egy betegségből, nem kívántam ezt kockáztatni, ezért mondtam le az utat. Az iroda először elzárkózott a pénz visszafizetésétől, majd valamilyen csereútra próbált rábeszélni. De mit tegyek, ha ez a lehetőség nem érdekel?

Egy kormányrendelet értelmében, ha az út nem az utas érdekkörében elkövetett ok miatt válik lehetetlenné, az utazási irodának egy, az eredetivel azonos vagy nagyobb értékű másikat kell felajánlania, s ha az utas ezt nem fogadja el, a pénzt vissza kell fizetni. Sőt a díj után évi 20 százalékos kamatot is követelhet a károsult.

– Ha az utas nem fogadja el a csereutat, akkor a pénz felét tudjuk visszafizetni – jelentette ki Molnár Vera, az Aeroviva marketingvezetője. Hozzátette, hogy ők még nagylelkűek is, hiszen vis maior történt, vagyis előre nem látható ok miatt hiúsult meg a turisták telelése. Következésképpen egyáltalán nem lennének kötelesek fizetni.

Itt félreértésről lehet szó – állítja Krajcsik Szilvia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület szakértője, hiszen az utazási szolgáltatás meghiúsulása esetén vis maiorra nem lehet hivatkozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!