Hírek

2005.01.13. 09:15

Nem zárható el a vízcsap

Mindannyian kerülhetünk átmeneti pénzzavarba, előfordulhat, hogy nem tudjuk kifizetni a közműdíjakat. A szolgáltatók általában türelmesek, a végén azonban mindenképpen fizetni kell.

Horváth K. József

Télen mindig megszaporodik az átmenetileg nem fizetők száma. A gázért, a villanyért, a távfűtésért is többet kell ilyenkor fizetni. A Debrecen területén szolgáltató városi vízmű kintlévősége a múlt év végén 82 millió forint volt, ebből a lakossági tartozás összege 47 millió. Csizmadia József értékesítési vezető elmondta, folyamatosan figyelik a számlák kiegyenlítését. Ha valakinél a szokásosnál lényegesen nagyobb fogyasztást tapasztalnak, még az esedékes számla kiküldése előtt értesítik, hogy mekkora összeggel számolhat. Az egy-két hónapos késéssel fizetőknek azért még kamatot nem számítanak föl. Néhány száz olyan ügyfelük van, akiknél korlátozni kell a vízfogyasztást a díj meg nem fizetése miatt. Azt is vállalják, hogy – amennyiben a fogyasztó az utolsó pillanatban még egy-két nap fizetési haladékot kér – nem foganatosítják a korlátozást. Ennek díja van, 12 ezer forint. A lakossági felhasználás esetén – alapvető élelmiszerről lévén szó – nem lehet elzárni, csak korlátozni a szolgáltatást. Ez annyit jelent, hogy szűkítőt szerelnek a vezetékre, s a csapból épphogy csak folyik a víz. Tömbházakban nem lehet külön korlátozni egyes lakások fogyasztását, így Debrecenben úgy oldják meg, hogy két óránként megszüntetik a vízszolgáltatást az egész épületben, majd újra megnyitják.

Budapesten tavaly 116 millió forint volt a lakossági tartozások összege, ami évek óta lényegében ennyi, mondta Péterffy Gábor, a Fővárosi Vízművek szóvivője. A vízkorlátozással ők is élnek. Évente átlagosan tízszer kényszerülnek alkalmazására. A vízlopás megelőzésére – tavaly augusztus óta – módjuk van ötszörös vízdíjat fölszámítani büntetésként. Akit vízlopáson érnek, annak az első három hónap átlagfogyasztásának megfelelő mennyiségű víz aktuális díjának ötszörösét kell kifizetnie.

A Dunántúli Regionális Vízművek öt megye területén biztosít ivóvizet. Decemberben 440 millió forinttal tartozott a vállalatnak a lakosság. Mint Bódizs József, a cég pénzügyi és értékesítési igazgatója elmondta, mindent megtesznek a fizetőképesség fönntartására. A korlátozásokat azonban csak úgy foganatosíthatják, ha előzetesen az ÁNTSZ-szel engedélyeztetik az intézkedést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!