Hírek

2005.01.26. 00:00

Módosítják a törvénysértő rendeletet

Patay G.

A XVI. kerületi önkormányzat tegnapi testületi ülésén módosította a helyi adókról szóló rendeletének törvénysértő passzusát. A testület még a Fővárosi Közigazgatási Hivatal eljárása előtt változtatott a rendeleten.

A telekadó esetében a testület, tíz forintos négyzetméterenkénti adóemelést hagyott jóvá. Ennek megállapításakor viszont nem vették figyelembe, hogy megváltozott az adó alapjául szolgáló teleknagyság meghatározása. Addig az önkormányzatok a helyben szokásos teleknagyságot maguk állapították meg. Tavaly azonban az országgyűlés elfogadott egy törvényt, ami egységesítette az eltérő számítási módokat. A passzus életbe lépésével kettős adóemelés is lehetett volna.

A többi kifogásolt eljárásbeli hibáról a hivatal törvényességi főosztálya egyeztetést kezd az önkormányzattal – tudta meg a Reggel. Ilyen például, hogy az önkormányzat nem egyeztetett a szakmai szervezetekkel az adóemelés mértékéről. Az építményadóról szóló egyeztetésre vitt tervezetben az szerepelt, hogy 700-ról 750 forintra emelik majd a négyzetméterenkénti helyi adót, a valóságban azonban 800 forint lett a végleges érték.

Jól jön a helyi adó

Az önkormányzat által kivetett helyi adók egy része teljes egészében az önkormányzatnál marad. A többi pedig megosztottan az önkormányzat és az állam bevételét gyarapítják. A törvény hat tipusú helyi adót sorol fel: gépjárműadó, kommunális adó, helyi iparűzési adó, építményadó, telekadó, idegenforgalmi adó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!