Hírek

2005.02.01. 00:00

Megőrizte szépségét

Évszázadok óta őrzi eleganciáját a Városligeti fasor. A pompázatos villák fenséges látványt nyújtanak a január végi havazásban. A hópelyhek ottjártunkkor az egész utcát fehérbe öltöztették.

Kiss G. – Lázin M. András

Fenséges paloták között visz az út a Lövölde tértől a Városligetig. A fasort méltán nevezhetjük Budapest egyik legszebb útjának. Hangulata a múlt század fordulójának Magyarországát idézi. Még akkor is, ha a középső járdaszigeteket parkoló autók sora foglalja el. A villák többsége jó állapotnak örvend, kopott vakolattal csak néhol találkozni. Az elmúlt évtizedekre jellemző szürke egyenépületek közül szerencsére egyet sem látni errefelé.

A Bajza utcai kereszteződésnél áll a fasori evangélikus gimnázium és templom. Falai között olyan nagyságok tanultak, mint Wigner Jenő Nobel-díjas fizikus, Neumann János világhírű matematikus és Harsányi János Nobel-díjas közgazdász. Itt található többek között az indonéz nagykövetség, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia épülete és a Rátkay Klub.

Fenséges a téli táj

Minden évszakban gyönyörű a fasor – mondja Pusztai Ildikó (36) óvónő. Télen a havas fák, tavasszal a virágzó növények miatt kedvelem. Tizenkét éve dolgozom a Magonc óvodában, a környék a szívemhez nőtt. Az utca hangulata szerencsére nem sokat változott, mindig szívesen sétálok a villák és a fák között. Az itt élő emberekkel is jó a viszonyom, kedvesek, vidámak. A járdaszigetekre felálló autók sem zavarnak. A szülőknek is meg kell állni valahol.

Kötelező fásítás

A középkorban a mai Király utca és Városligeti fasor vonalában húzódott a Pestre vezető egyik főút. A közlekedési folyosó helyes megválasztását jól jelzi, hogy csak az Andrássy út 1873-ban elkezdett kiépítése után szorult fokozatosan háttérbe. Egy 1811-es térkép tanúsága szerint a földutat már akkor fák szegélyezték. Ezt II. József törvénye írta elő. Korábban hívták Stadtwalchen Allénak, majd 1874-től 1921-ig mai nevén emlegették. A múlt században a holland Vilma királynő került a táblákra. A főrangot 1950-ben Gorkij váltotta fel, míg végül 1991-ben visszatértek korábbi nevére.

Kiss G. – Lázin M. András -->

Címkék#Mi utcánk

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!