Hírek

2005.01.11. 00:00

Gyurcsány legyőz te a rákot

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfő este őszintén mesélt korábbi halálos betegségéről az egyik kereskedelmi televízió beszélgetős műsorában. A tünetek 1996-ban jelentkeztek, öt év múlva gyó-gyultnak nyilvánították.

Körmendi Gábor

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök már többször megemlítette, hogy volt életének egy olyan szakasza, amikor közel állt a halálhoz. Először miniszterelnökké választása után, egy budapesti pártrendezvényen tett erre célzást, majd jöttek a bulvárlapok, és végül az egyik kereskedelmi televízió.

Gyurcsány 1996-ban Horvátországban nyaralt egy orvos barátjával. Ő hívta fel a figyelmét egy, a lábszárán megnőtt anyajegyre. A duzzanatot sebészeti úton kivágták, de hogy nagyon nagy baj van, csak később derült ki. Gyurcsány Ferenc éppen a Balatonról jött hazafelé, amikor felesége telefonon közölte vele, hogy rákos.

Újabb beavatkozások váltak szükségessé, de szervezetében nem találtak több rosszindulatú daganatot. Öt éven keresztül járt kezelésekre, majd végül gyógyulttá nyilvánították.

– Ha az ember még a legsúlyosabb betegséggel is viszonylag időben elkezd foglalkozni, akkor ebből ki lehet jönni. Meg lehet csinálni és nincs ok arra, hogy az ember nekikeseredjen, hogy csak magával foglalkozzon, hanem egy feladat van: túlélni, megcsinálni, kijönni ebből – mondta Gyurcsány Ferenc a televízióban.

Vass Ilona bőrgyógyásztól megtudtuk: a bőrrák által okozott halálesetek leggyakoribb oka a melanoma. Azaz a rosszindulatú elrákosodott anyajegy.

– Az összes rákos megbetegedés közel 40 százaléka valamilyen bőrrák. Évente pedig százezer lakosból 16 új melanomás megbetegedést rögzítettünk – fogalmazott a doktornő. Vass Ilona évek óta egy úgynevezett digitális dermatoszkóp segítségével próbálja a lehető legkorábban megtalálni az elrákosodott anyajegyeket.

– Az elváltozást eltávolítják, majd szövettani vizsgálat következik. A kezelés attól függ, hogy milyen a beteg állapota. Ez már az onkológusok feladata – folytatta a bőrgyógyász.

Nem önreklám, csak irányzat

– Nem feltételezem, hogy Gyurcsány Ferenc korábbi betegségéből szeretne tőkét ková-csolni. Ma a politikusok egyre többet mutatnak meg a magánéletükből. Az őszinte beszédet pozitív politikai cselekvésre lehetne váltani. Ez akkor hasznosulna, ha a miniszterelnök többször felhívná a figyelmet a daganatos megbetegedések veszélyeire – mondta Lakner Zoltán politológus.

Körmendi Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!