Hírek

2005.01.26. 00:00

Először a betéti, utóbb a hitelkamatok esnek

B. K.

A lakosság csak néhány hét múlva érzékeli a félszázalékos kamatcsökkentés hatását. A pénzpiac számított erre, ezt jelzi, hogy tegnapra nem gyengült a forint.

A lakosság a fél százalékpontos kamatcsökkenésből először azt érezheti meg, hogy a betéti kamatok mérséklődni fognak. Itt ugyanis általában gyorsan lépnek a pénzintézetek. A hitelkamatok csökkentésénél már nem ennyire fürgék, de arra is sor kerül. Annál is inkább, mert a bankoknak van miből engedniük, hiszen kamatrésük (a betéti kamat és a hitelkamat közötti különbség) Európa-szerte a legmagasabbak közé tartozik.

Csökkennek azok a kamatterhek is, amelyeket a nemzeti banki alapkamathoz köt a törvény vagy a rendelet. Így például a késedelmi- és a büntetőkamatok is mérséklődnek. Néhány hónap alatt mindenképpen azzal kell számolni, hogy a forint, ha nem is drámaian, de gyengülni fog. Külföldi elemzők is úgy vélik, hogy a forint árfolyama csak kismértékben gyengülhet a kamatcsökkentés után. Ez azt jelenti, hogy a behozott áruk drágulhatnak, mélyebben kell a zsebünkbe nyúlni, ha a sógorékhoz megyünk síelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!