Hírek

2005.01.08. 05:25

Egymillió lakásonként

Várhatóan a jövő hét közepén jelenti be a miniszterelnök, pontosan mennyivel támogatja a kormány a panelépületek felújítási programját idén. A Reggel úgy értesült, hogy körülbelül nyolcmilliárd forintról lehet szó, négyszer annyiról, mint 2004-ben.

Horváth K. József

Az állami, az önkormányzati és a lakossági erőforrások összevonására számít a kabinet – hangsúlyozta Németh Miklós, a Magyar Ingatlangazdálkodók Szövetségének a főtitkára. A programban
a költségek harmadát állja a központi költségvetés, harmadát az önkormányzatok, és a fennmaradó egyharmadot pedig a lakosság. A folyamat első részében fel kell mérni, hogy mely társasházak lakóközössége tudja viselni a rájuk jutó terheket. Amelyek vállalják, azok nyújthatnak be pályázatot az illetékes önkormányzathoz. Ezek aztán a központi követelményeknek megfelelő pályázatokkal indulhatnak a kormányzati támogatás elnyeréséért.
A 25-40 éve épült panelépületek jó részének élettartamát csak folyamatos felújításokkal lehet továbbnyújtani. Ehhez pedig szükség van a lakosság hozzájárulására. A lakók teherviselő képességét javítja a társasházak fűtési rendszereinek átalakítása. Ha ugyanis távfűtéses helyett egyedi – például cirko – fűtésűvé változtatják a lakásokat, akkor a benne élőknek tartósan csökkenthető a fűtési kiadásuk. S természetesen enynyivel növelhető a lakók által az épület további felújítására, a ház élettartamának megnyújtására költhető összeg.

Pályázat a Havannáról

Sándor László (52), Budapest XVIII. kerületi polgármestere elmondta, minden lehetőséget megragadnak, hogy kormányzati pénzt tudjanak szerezni a munkálatokhoz.

A Havanna lakótelep egyik tízemeletes épülete már jórészt elő van készítve a pályázatra. Elsősorban az épület ablakainak cseréjét és az egyedi fűtés bevezetésének feltételeit akarják megteremteni. Ez függ az önkormányzat lehetőségeitől is, amelyet a hamarosan elfogadásra kerülő költségvetés véglegesít.

Segítik a nyugdíjasokat

Hrabovszki György (39) békéscsabai alpolgármester elmondta, az önkormányzat húszmillió forinttal csatlakozik a programhoz. A hatvan- lakásos panelt a tervek szerint 60 millióért lehet fölújítani. Lakói lakásonként 200–500 ezer forintos saját résszel járulnak hozzá. A terheket úgy próbálják megosztani, hogy az egyedül élő kisnyugdíjasok, rászorulók kevesebbel, a tehetősebbek nagyobb résszel járuljanak hozzá. Békéscsabán most indul ez a program, szeretnék sikeresen útjára bocsátani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!