Hírek

2005.01.27. 00:00

Csapda a terroristáknak

Feleségüket és barátnőjüket pajzsként használták a terroristák a rendőr-támadás ellen Nalcsik városában.

Csák E.

Szerda hajnal óta ellentmondásos hírek vannak arról, hogy Kabard- és Balkárföld fővárosában a biztonsági erők rajtaütöttek az egyik csecsen bandavezéren és társain. Az ITAR-TASSZ jelentése szerint a 30 éves Muszlim Atajev, több merénylet végrehajtója többedmagával egy lakóház két emeletén barrikádozta el magát. Az első hírek arról szóltak, hogy nőket ejtettek túszul. Később valószínűvé vált, hogy a terroristákkal lévő asszonyok – hozzátartozók. Állítólag egy gyermek is van velük, ezért a hatóságok tegnap többször elhalasztották az épület ostromát. Tíz napja a Kaszpi-tenger mellett egy hasonló rajtaütés úgy ért véget, hogy harckocsival szétlőtték a csecsenek búvóhelyét.
A hatóságok feltevése szerint Atajev és két társa a Jarmuk nevű iszlám szélsőséges közösséghez tartozik. Ez a szervezet vállalta magára a kábítószer elleni rendőrség helyi hivatala ellen decemberben elkövetett támadást, melynek során az iroda négy alkalmazottja vesztette életét. A fegyveresek elrabolták a rendőrök fegyvereit és felgyújtották az épületet.
A helyi rendőrség elárulta, hogy a köd leple alatt valószínűleg több terrorista kiszökött a lakóházból, mások ezt cáfolták. Lapzártáig nem érkezett megbízható értesülés arról, miként ért véget a nalcsiki ostrom.
Egy hete Észak-Kaukázusban átfogó hadjárat folyik a törvénytelen fegyveres csoportok felszámolása érdekében. Az utóbbi három napban 25 ezer lakást, sok szállodát és munkásszállást ellenőriztek. Letartóztattak 63 gyanúsítottat, s több titkos fegyverraktárt számoltak fel.

Küszöbön az egyezmény

Miközben az orosz biztonsági szervek újabb terroristaellenes akcióba kezdtek, csecsen vezetők arról adtak hírt, hogy megegyezés született Moszkvával. A tervek szerint két hónap múlva aláírják a kaukázusi köztársaság függetlenségéről szóló nyilatkozatot. Eszerint Csecsenföld önállóan gazdálkodhat, s pénzpolitikájához még segítséget is kap az orosz állami banktól. Félő azonban, hogy a köztársaság még inkább búvóhelyet jelenthet a külföldi terroristáknak. Ezért a megállapodás csak időleges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!