Hírek

2004.12.09. 06:56

Vásárlási kártyacsapdák

Új hitelkártyák tűntek fel a piacon. A bevásárlásra használt műanyag lapok ismertetőjele, hogy készpénzt nem vehetünk fel velük, viszont másfél hónapig kamatmentesen fizethetjük a számlát.

Bán Károly

[caption id="" align="alignleft" width="293"] Nagyobb lábon járhatunk, ha hitelre vásároljuk a cipőnket
[/caption]A bevásárlókártyákat általában csak Magyarország területén és kizárólag vásárlásra lehet használni. Közös ismertetőjelük, hogy a kereskedővel frigyre lépő bankok hitelkeretet nyújtanak a kártya birtokosának. Előnyük, hogy a vevőnek akár mindennapos vásárlásait követően sem kell azonnal kifizetnie az ellenértéket. A kártyához bankszámlát sem feltétlenül kell nyitnunk, az igényléshez pedig általában elegendő a személyazonosság igazolása.

A jó kiszolgálás példája, hogy a CIB Bank például a bevásárlókártya birtokosának a megadott mobiltelefonszámon sms-ben küldi el valamennyi vásárlásának összegét. Ez azért is hasznos, mert a bevásárlókártyához társkártya is igényelhető, így kevésbé ér bennünket meglepetés, ha házastársunkkal kicsit elszalad a ló, amikor a bevásárlókocsit teletömi. Bizonyos áruházak a bevásárlókártyás vevőiknek további kedvezményeket, például árukölcsönt is nyújtanak. Az Auchan négy hónapra kamatmentesen ad áruhitelt 20 százalék saját erővel, 19 ezertől 2 millió forintig.

A bevásárlókártyák előnyeivel igazán csak akkor tudunk élni, ha a felhasznált hitelkeretet határidőn belül visszautaljuk. Ellenkező esetben borsos árat fizetünk. Ha még a minimális öszszeget sem utaljuk át (ez általában az elköltött összeg 10 százaléka), akkor a legtöbb banknál 2500 forinttal büntetnek.

Ennél is jobban sújtja a kártyatulajdonost, hogy a kamatmentes időszak lejárta után a legolcsóbb műanyag lap esetében is megközelíti a 30 százalékot a teljes hiteldíjmutató, vagyis a hitel költsége. Amennyiben csak az előírt minimumot fizetjük viszsza, és az előző hónapban a teljes hitelkeretet kimerítettük, akkor kártyánkat nemigen tudjuk használni, legfeljebb a zsebünket díszítheti.

Szenvedélyre építő kereskedelem

A vásárlási kényszer éppúgy szenvedélybetegség, mint a játékszenvedély vagy a gyűjtés – magyarázza Gerevich József pszichiáter. S ma ennek a betegségnek semmi nem szab határt. S erre a szenvedélyre a pénzünkre ácsingozó szolgáltatók is építenek. A könyvgyűjtő elviheti hitelbe a könyvet az antikváriumból, kölcsönt ad a kaszinó, amikor minden pénzünket eljátszottuk már.

Nem alakult ki a kellő veszélyérzet

Nem tanultunk meg bánni a hitellel, így a hitelkártyákkal sem, tehát veszélyeztetettek vagyunk – figyelmeztet Hoffmann Istvánné, a Corvinus Egyetem professzora. Amíg csak egy bankhoz fordulhatott a lakosság, addig nem tudott eladósodni. Manapság azonban a kereskedők és a bankok bekerítenek bennünket vonzó kínálatukkal. Meg sem tudjuk ítélni, hogy amikor eladósodunk, mennyit is kell visszafizetnünk. Annak sem vagyunk tudatában, hogy a törvények a hitelezőt védik. Sokan csak akkor eszmélnek, amikor jön a végrehajtó, amikor a viszsza nem fizetett hitel fejében árverezik a lakásból a tartós fogyasztási cikkeit. S nincs, aki megvédje a fogyasztót.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!