Hírek

2004.12.27. 00:00

Példa nélküli ítélet a brókerügyben

Teljes titoktartás mellett, eddig példa nélküli ítéletet hozott a Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság a K&H ügyben. Megtudtuk: a nemrég született jogerős ítélet kimondja, a pénzintézetnek a Kulcsár Attila által ígért hozammal növelt tőkét kell visszafizetnie az egyik befektetőnek.

P. Gál Judit

[caption id="" align="alignleft" width="269"] A legújabb fordulat után meglehetősen nehéz lesz tiszta képet rajzolni az elhíresült és egyre bonyolultabbnak látszó brókerügyben
[/caption]Jogász szakértők szerint a mostani döntés mindenképpen rendhagyó a brókerügyben, főleg azért, mert az ítélet nyomán éppen egy off-shore cég – vagyis egy olyan nemzetközi adóparadicsomban alapított vállalkozás, amelynek a tényleges tulajdonosi adatai titkosak – várhat kártalanításra.

Nem sokkal azután, hogy a választott bíróság elfogadta a kőbányai önkormányzat 3 és fél mil- liárd forintos követelését a K&H Bankkal szemben, újabb elmarasztaló ítéletet hozott a testület. Lapunk megbízható forrásból megtudta: a bírói döntés alapján több százmillió forintot kell kifizetnie a pénzintézetnek egy off-shore cég magyarországi képviselőjének. Információink szerint a bank korábban csupán a jegybanki alapkamattal emelt tőketartozást akarta kifizetni a kérdéses cégnek. A vállalkozás magyarországi képviselője, J. Ádám viszont okiratokkal bizonyította, hogy a pénzintézet tájékoztatása szerint a mesés hozammal növelt összeg a cég számlájára került. A választott bíróság – mint megtudtuk – úgy ítélte meg, hogy a bank által kibocsátott bizonylat a követelés jogalapjának tekinthető. Az ítélet példa nélkülinek számít a brókerügyben.

A Reggel információi szerint a K&H Bank brókercége utoljára 2003 júniusában értesítette a befektetőket számlájuk állásáról. A Kulcsár Attila kézjegyével ellá-tott iratok szerint ekkor összesen 28 milliárd forint szerepelt a kiemelten kezelt ügyfelek számláin. Jogász szakértők szerint több jel mutat arra, hogy a választott bíróság döntése hatással lehet a bank ellen indított egyéb polgári peres eljárásokra is. A most pernyertes cég ügyében a bíróság úgy ítélte meg, hogy a banknak helyt kell állnia az okiratokkal alátámasztható vállalt kötelezettségekért. Az, hogy a pénzintézet egyik alkalmazottja bűncselekményt követett el, nem változtat a tényen: a befektetőnek a bizonylaton szereplő összeget kell kifizetni.

Megkerestük Zamecsnik Pétert, aki egy kollégájával együtt négy befektető képviseletét látja el a K&H-val szemben. – Az általam képviselt cégek nem választott bíróság, hanem a Fővárosi Bíróság előtt pereskednek a bankkal – nyilatkozta az ügyvéd, majd hozzátette: neki az első perctől kezdve az a véleménye, hogy a banknak fizetési kötelezettsége van. Meggyőződése, hogy csupán időhúzási céllal nem fizetnek az ügyfeleknek. Ezzel azonban – szerinte – a pénzintézet csak a költségeit fogja növelni, mert egyre komolyabb kamatterhekkel kell majd megtérítenie a követeléseket.

A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság illetékese, Sugár Balázs titkár nem fűzött hozzá semmit értesülésünkhöz, mint mondta, a választott bíróság ítéletei nem nyilvánosak. Zárt tárgyaláson döntenek az ügyekről, így még a peres felek személyéről sem adhat tájékoztatást.

– Ahogyan eddig is, úgy a jövőben is minden esetben tiszteletben fogjuk tartani a választott bíróság döntését – nyilatkozta a Reggel kérdésére válaszolva Csató Judit, a K&H Bank osztályvezetője. A szóvivő a követelés mértékéről, illetve arról, hogy kifizették-e a már az off-shore cégnek megítélt összeget, nem kívánt nyilatkozni. Szavaiból kiderült, a pénzintézet minden olyan jogi lépést meg fog tenni, amely rendelkezésére áll, hogy az Equities- (a K&H Bank brókercége) üggyel kapcsolatos álláspontjukat megvédjék.

Választott bíróság: nyilvánosság kizárva

A Pénz- és Tőkepiaci Állandó Választott Bíróság 2002. július 1-je óta működik Budapesten. A választott bíráskodás, a nyilvánosság teljes kizárása mellett a gazdasági és üzleti élet peres ügyeinek minél gyorsabb rendezésére hivatott. Ezzel magyarázható, hogy teljes titoktartásra kötelezik az üggyel kapcsolatba kerülő hivatalos személyeket, így a tolmácsokat, szakértőket, tanúkat is. Az eljárásokról rendszerint három választott bíró dönt, akik közül csak egynek kell jogászi végzettséggel rendelkeznie. A választott bíróság döntése jogerős, az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Kulcsár-ügyfelek sorsa az eddigi vizsgálatok után

Kulcsár Attilának 140 úgynevezett kiemelt ügyfele volt. Többen vitatható körülmények között, szatyorban átadva kapták meg időről időre a pénzüket. A tíz- és százmilliókat szállító – Kulcsár megbízásából dolgozó – taxist, Sz. Gyulát milliárdos pénzmosással gyanúsították meg. Nem sokkal ezután kiderült, hogy a rendőrség fontolóra vette: azokat a betéteseket is meggyanúsítják az ügyben, akik csomagban kaptak pénzt a férfitól. Ezzel párhuzamosan az ügyfelek – akik szinte kivétel nélkül kerülik a nyilvánosságot – kártalanításukról tárgyaltak a bankkal. Nem hivatalos információink szerint a befektetők túlnyomó többsége nem tudott megállapodásra jutni a K&H-val. A rendőrség Kulcsár terhelő vallomására támaszkodva a brókernek eddig csak egyetlen ügyfelét gyanúsította meg: a volt televíziós műsorvezetőt, Forró Tamást. Megtudtuk: Kulcsár Attila ügyészek előtt tett vallomásában nemcsak az ismert riporterről beszélt. Több más ügyfeléről is azt állította, hogy tudták: bűncselekményből származó pénzt kapnak. Mindebből egyenesen következik, hogy vélhetően újabb ügyfelek gyanúsítása várható.

P. Gál Judit -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!