Hírek

2004.12.22. 00:00

Kis ország, nagy tervek

Brüsszelben bemutatta programját a luxemburgi kormányfő, akinek országa január 1-jétől az Európai Unió soros elnöki tisztét tölti be.

Gyulay Zoltán

Január elsején Málta után az Európai Unió második legkisebb tagállama veszi át a soros elnökséget Hollandiától. Programjában, amelyet kedden mutattak be Brüsszelben, az eddiginél is nagyobb hangsúlyt kapnak az intézményi reformok.

Ezek végrehajtása ugyanis feltétlenül szükséges a huszonöt tagúra bővült unió működőképessége, valamint a 2007-ben életbe lépő alkotmány valóra váltása szempontjából. Elkezdődik a 2007 utánra szóló hétéves pénzügyi-gazdasági terv készítése.

Nem utolsósorban pedig elindulnak a csatlakozási tárgyalások Horvátországgal. Bár az erről szóló brüsszeli döntés egy héttel ezelőtt a feltételek közül kivette Zágráb nagyobb együttműködési hajlandóságát a háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszékkel, Luxemburg feladata lesz, hogy ennek az európai igénynek megkíséreljen érvényt szerezni.

Luxemburg az Európai Unió (eredetileg a Szén- és Acélközösség, valamint a Montánunió) hat alapító tagjának egyike. A soros elnöki tisztet eddig tíz alkalommal töltötte be. Jövőre a második félévben az Egyesült Királyság váltja Luxemburgot.

Változik a rendszer

A soros elnökséget betöltő országot állam-, illetve kormányfője képviseli. Az elnöki periódusok összekapcsolódnak az Európai Tanács rendes (június és decemberi) üléseivel.

A 2007-ben életbe lépő alkotmány a soros elnökség intézményében is változásokat hoz. A kormányközi konferencián 2004. május 18-án született megállapodás értelmében a soros elnöki tisztséget három tagállam látja majd el, de a három tagállam közül továbbra is csak egy lesz fél évig elnök, a másik két ország csak segíti elnöksége alatt. A három tagállam így együttesen 18 hónapig látja majd el az elnöki posztot.

Jean Claude Juncker

1954. december 9-én született Nyugat-Luxemburgban. Az ország bányavidékein élő olasz és portugál kisebbség kommunista mozgalmainak hatása alá kerül, de szakít velük, és a keresztény szakszervezeteknél helyezkedik el.

1975-ben Strasbourgban jogi diplomát szerez.

1979-től a Keresztényszocialista Párt parlamenti frakcióvezetője.

1989-től különböző posztokon miniszter.

1995-től kormányfő.

2004-ben neve szóba kerül az Európai Bizottság elnökjelöltjeként is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!