Hírek

2004.12.14. 00:00

A legmagasabb felhőkarcoló

Dubaiban épül a világ legmagasabb felhőkarcolója. A lélegzetelállító épület nyolcszáz méter magas és százhatvan emeletes lesz, és a tervek szerint 2009-re készül el.

Tornai Szabolcs

[caption id="" align="alignleft" width="260"] A leendő dubai-i felhőkarcoló
[/caption]Az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Dubaiban épülő felhőkarcoló nyolcszáz méteres lesz. A Burj Dubai háromszáz méterrel ver majd rá a világ jelenleg legmagasabb épületére, a Taipei 101-re. A Tajvan szigetén álló felhőkarcoló 509 méter magas és 101 emeletes.

A mai legmagasabb épületek képekben!

Nyolcvan éve a párizsi Eiffel-torony volt a világ legmagasabb építménye (324 méter az antennával együtt). Ma a legégbetörőbb torony Kanadában, Torontóban található és 553 méteres.


Az USA legmagasabb felhő-karcolója, a Sears Tower Chicagóban 442 méteres és 108 emeletes. A lerombolt ikertorony New Yorkban 417 méteres volt és 110 emeletes. Európa csúcstartója a Moszkvában található Győzelmi Palota 264 méterével és 54 emeletével.

Magyarország legmagasabb épülete a Parlament, amely 96 méteres.

Az emberiség jelképének szánt felhőkarcolót, a Burj Dubait a Skidmore, Owings&Merrill (SOM) tervezte.

[caption id="" align="alignleft" width="176"] Taipei 101
[/caption]Ugyanaz az amerikai nagyvállalat, amely a Sears Tower és más híres felhőkarcolók tervét készítette. A Burj Dubai alaprajza a sivatag hatszirmú virágát mintázza. Háromoldalú lesz, a központi épületet a hozzásimuló kisebb melléképületek támogatják.

Ekkora magasságnál a legfőbb probléma a levegőmozgás.
A Burj Dubait különleges formája segíti, hogy ne okozzon szélörvényeket és mozdulatlanul álljon.

A munkálatok 2004 elején kezdődtek, befejezésük 2009 végére várható. A felhőkarcoló irodáknak, luxuslakosztályoknak, szállodáknak és szórakoztató- központnak ad majd otthont.

Ha a világ legmagasabb épületeiről szeretne többet tudni, látogasson ide!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!