kupadöntő - galériával

2018.03.18. 20:45

Nem sikerült a címvédés, ezüstérmes a Békéscsaba

A Magyar Kupa döntőjében a Linamar-Békéscsabai RSE a Fatum Nyíregyháza csapatával küzdött meg.

G. P.

20180318 Érd Nyíregyháza Békéscsaba nõi rõplabda Magyar Kupa mérkõzés az elsõ helyért

Linamar-Békéscsabai RSE–Fatum-Nyíregyháza 2:3 (24, –15, –16, 21, –5)

Magyar Kupa, döntő. Érd, 1400 néző. V.: Tillmann, Mezőffy. Békéscsaba: Fresco, Dobi, Koseková, Nagy E., Mlinar, IvanovicsCs.: Molcsányi (liberó), Glemboczki,  Petrenkó, Bodnár, Pekárik, Petőváry. Vezetőedző: Alberto Salomoni. Nyíregyháza: Kalicsanin, Genesis, Valdez, Matics, Fernandez, Kalotai. Cs.: Tóth F. (liberó), Kotormán, Villám, Rutarová. Vezetőedző: Hollósy László.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 4:1, 7:2, 11:12, 15:13, 19:17, 19:21, 22:21. 2. szett: 3:7, 8:10, 8:15, 10:20, 14:23. 3. szett: 3:7, 5:13, 8:13, 9:17, 12:17, 13:21, 16:23. 4. szett: 3:2, 3:6, 6:10, 11:12, 14:17, 17:17, 20:19, 24:21. 5. szett: 2:3, 5:12.

Önbizalommal felvértezve várta a mérkőzést a Békéscsaba, minden játékos egyöntetűen hangoztatta, hogy nyerni jött Érdre. Természetesen a minap edzőváltáson átesett, a Magyar Kupa fináléjába 2007 után újra eljutó Nyíregyházánál sem mondtak le előre a serleg elhódításáról, vagyis remek csatára volt kilátás.

A Békéscsaba erőtől duzzadó játékkal, roppant magabiztosan kezdett, 4:1-re, majd 7:2-re is vezetett, Hollósy László, a Nyíregyháza edzője hamar ki is kérte az idejét, ám a Nyíregyháza gyorsan felzárkózott és onnantól kezdve tapadt a viharsarkiakra, a volt békéscsabai Matics elemi erejű ütésével 11-nél be is érte ellenfelét, ekkor kért időt Alberto Salomoni. Minden pontért nagyon meg kellett küzdeni a csapatoknak, a hajrához közeledve átvette a vezetést a szabolcsi csapat. 19:21-nél újra időt kért a csabaiak edzője. Három csabai pont zsinórban, mire Hollósy is válaszolt: Villámot és Kotormánt cserélte be. Fresco labdája után jutott szettlabdához a BRSE, de ezt még hárította a Nyíregyháza, majd a következőt már nem, s Mlinar gyönyörű leütése pontot tett a végére.

Fotók: Nemzeti Sport – Földi Imre​

Nem úgy folytatódott a mérkőzés, ahogy azt a csabaiak az első játszma után elképzelték. Alaposan belekezdett ugyanis a Nyíregyháza, sikertelenek voltak a viharsarki támadások, 7:3-nál el is szakadt a cérna a BRSE olasz trénerénél és alaposan kiosztotta tanítványait. Megpróbált felzárkóznia a BRSE. A szabolcsiak azonban figyeltek és ismét megléptek, már hét pont is volt közte. Feladót cserélt a BRSE, Petrenkó érkezett Koseková helyére. Sokat ez sem segített, Maticsék könnyedén húzták be a szettet.

A 3. szettet is vehemensen indította a Fatum, amely irányította a játékot. Baj volt a csabai fogadásokkal, és továbbra is a támadásokkal, no, és a védekezésben sem stimmelt valami (a csapatkapitány Dobi Edinát is lecserélték). Hat-hét pontos előnyt birtokolt a Nyíregyháza, bajban volt a Békéscsaba, hiába az időkérés, hiába a center és feladó poszton történt változtatás. A csabaiak komolyabban még fel sem tudtak zárkózni, a szabolcsiak ugyanolyan könnyedén hozták a játszmát, mint a másodikat.

A 4. játszmában sem lehetett kizökkenteni a nyírségieket, hamar meglódult a Hollósy-csapat, a csabaiaknál Frescót és Molcsányit lehetett dicsérni. A szett derekán megcsillant a remény, hogy beéri ellenfelét a BRSE, többször is felzárkózott egy pontra. Kegyetlen sok munkával, de 20 pontnál, hosszú idő után ismét a BRSE-nél volt az előny, a legjobbkor, hiszen ezzel némileg elbizonytalanította Kalotaiékat. Érkeztek a blokkpontok, és sikerült kikényszeríteni az ötödik, döntőjátszmát.

Az 5. felvonás eleje a Nyíregyháza perceit hozta, 5:2-nél időt kért Salomoni edző. A térfélcserénél néggyel vitt a Fatum. Matics pontjaival egyre közelebb kerültek a kupagyőzelemhez a nyíregyháziak, s már nem is hibáztak, ők emelhették magasba a kupát, a Békéscsaba ezüstérmes.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában