videó

2018.01.22. 16:07

Röplabda: olasz együttes érkezett Békéscsabára

A nemzetközi kupákban jeleskedő Linamar-Békéscsabai RSE jóvoltából szépen lassan testközelből is megismerhetjük az olasz női élvonalbeli röplabdabajnokság, a Serie A1 mezőnyét. Egy éve a CEV-kupa negyeddöntőjében a Busto Arsizio, tavaly ősszel a Bajnokok Ligája selejtezőjében az Imoco Volley Conegliano, és kedden este Békéscsabán ismét a CEV-kupában, ezúttal a nyolcaddöntőben, illetve február 7-én a 2016-os BL-győztes VBC Pomi Casalmaggiore együttésével ütközik meg a viharsarki alakulat.

A kontinens legjobb bajnokságaként számon tartott olasz Serie A1 prominensei ellen eddig nem túl kedvező a Linamar-Békéscsabai RSE mérlege, hiszen mindkét korábbi dupla párharcból az itáliai csapatok kerültek ki győztesen. Az esélyek természetesen most sem a CEV-kupában legutóbb az izraeli Maccabi XT Haifát kettős győzelemmel elbúcsúztató BRSE mellett szólnak. Még akkor sem, ha tudjuk, a tavaly nyáron jelentősen átalakult Casalmaggiore eddig szerény mérleggel bír hazája bajnokságában, 12 csapat közül 14 egységgel csak a kilencedik, a hétvégén Pesaróban is kikaptak, mindössze egy szettet megnyerve.

Amennyiben a Békéscsaba netán mégis kiverné az itáliaiakat, az az utóbbi két évtized legnagyobb magyar klubröplabdás sikere lenne (1997-ben a Vasas a CEV Kupában a legjobb négy közé jutott, majd a negyedik helyen zárta a sorozatot.), s egyben Alberto Salomoni együttese egy év után ismét a sorozat negyeddöntőjében folytathatná.

Persze ne szaladjunk ennyire előre. Ahogy említettük, a CEV-kupában a holland VC Sneeket elbúcsúztató cremonai csapat nem villog a bajnokságban, azonban így is világ-, és európai sztárokkal teletűzdelt csapattal érkeznek meg a Viharsarokba. Cristiano Lucchi együttese a szezont megelőzően nagy változáson esett keresztül, de a keret így is roppant erős. Pesaróban a szerb válogatott Európa-bajnok centere, Jovana Stevanovics és az amerikai Annie Drews volt a két legeredményesebb játékos 14-14 ponttal, míg a 202 centis dominikai válogatott Elizabeth Brayelin Martínez (a békéscsabai szurkolók ismerősként köszönthetik majd dominikai válogatott kiválóságát, Martínezt, aki a tavalyi idényben a Busto Arsizio játékosaként csillogtatta meg nem mindennapi fizikai adottságait) 11, a horvát Ana Startevic 10 pontot gyűjtött. A sztárok névsora itt nem ér véget, hiszen Maret Balkestein-Grothues, a hollandok válogatott csapatkapitánya, és több más kiválóság is a keret tagja. Az olasz gárdában a külföldiek mellett több válogatott olasz klasszis is szerepel, így az egyik irányító Lo Bianco, akit a világ egyik legjobbjának tartottak. Dobi Edináék nem lépnek feltartott kézzel a pályára, fontos lenne a határozott kezdés hazai pályán, hiszen a találkozó esélyese a Pomi Casalmaggiore, így veszíteni valójuk inkább az olaszoknak van. A mérkőzés iránt nagy az érdeklődés, minden bizonnyal kedden este telt ház előtt lépnek pályára a csapatok.

A találkozó január 23-án, kedden 18.00 órakor kezdődik a békéscsabai városi sportcsarnokban.

Megérkezett az ellenfél

Hétfőn délután sikeresen landolt Budapesten a Pomi Casalmaggiore delegációja, az olasz sztárcsapat úton van Békéscsabára, ahol 19.30-tól zártkörű edzést tartanak a mérkőzés helyszínén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában