labdarúgás

2018.12.11. 19:45

Megmentette a fiatal gádorosi kapus életét a békéscsabai játékvezető

Bozó Norbert játékvezető határozottságának és némi egészségügyi jártasságának köszönheti az a fiatal gádorosi játékos az életét, aki a Békés Megyei Sport Extra beszámolója szerint a vasárnap lejátszott Gádoros–Okány U19-es mérkőzésen esett össze egy ütközést követően.

Gajdács Pál

Fotó: Lehoczky Péter

– Körülbelül húsz perc lehetett hátra a mérkőzésből, amikor egy–nullás okányi vezetésnél a gádorosiak kapusa az ellenfél csatárával ütközött, majd a földön maradt – emlékezett vissza hírportálunk megkeresése után a vasárnap történtekre (amikről a Békés Megyei Sport Extra számolt be először) Bozó Norbert.

– A labda kigurult a pályán kívülre, a kapus pedig a földön maradt. Azt vettem észre, hogy rángatózik, rögtön láttam, hogy súlyos a helyzet. Nem vagyok szakértő, de epilepsziás rohamra emlékeztető tüneteket produkált, nehezen kapott levegőt és öklendezett is. Érkeztek a játékos társai is, és mindkét kispadról is beszaladtak a stábtagok. Oldalfekvésbe helyeztem, miközben beszéltem hozzá, hiszen az eszméletét nem veszítette el. Gondolkodás nélkül kinyitottam a száját és – biztos, hogy nem a legszakszerűbben – kihúztam a hátra csúszott nyelvét. Két-három perc is eltelt, mire újra rendesen vette a levegőt.

Bozó Norbert elmondta, hogy néhány percnyi ápolást követően a fiatal kapus hányingerre és kisebb szédülésre panaszkodott, de nem kellett mentőt hívni hozzá.

– Folytatni akarta a játékot, be is fejezte a mérkőzést a pályán, miközben folyamatosan figyeltem rá, de a mérkőzést követően is odamentem hozzá. Akkor is panaszkodott némi szédülésre, hányingerre, és az az igazság, hogy nem volt valami jó színben.

Hogy mennyire nem haszontalanok az újraélesztési tanfolyamok, azt ékesen bizonyítja a hétvégi eset.

Fotó: Lehoczky Péter

– Egy ízben részt vettem a játékvezetők nyári, füzesgyarmati edzőtáborában egy ilyen tanfolyamon, amit Szpisják Zsolt, az MLSZ Békés megyei igazgatója szervezett és körülbelül fél éve a munkahelyem is szervezett egy hasonlót. Onnan visszajött néhány dolog ebben a helyzetben – tette hozzá az életet mentő békéscsabai játékvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában