atlétika

2018.07.17. 16:31

Léptek egyet előre

Vezetők, edzők és klubtársak gyűltek össze hétfőn késő délután a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club Tünde Utcai Sportcentrumába, hogy három, világversenyt megjárt sportolót köszöntse.

Gajdács Pál

Bár ebben az időszakban sokan edzésszünetet, pihenőt tartanak, azért így is nagyon sokan megjelentek a győri U18-as Európa-bajnokságon, az 1500 méteres síkfutásban ezüstérmet szerző Apáti Bence, a kontinensbajnokságon debütáló, az 5000 m-es gyaloglásban a középmezőnyben végző Zahorán Petra, illetve a néhány napja a tamperei U20-as világbajnokságon 3000 méteres akadályfutásban egyéni csúcsot futó Pavuk Tíra köszöntésén.

Zahorán Petra, Apáti Bence és Pavuk Tíra. /Fotó: Imre György/

Tóth Sándor, a Kopp Békéscsabai AC ügyvezetője, vezetőedzője méltatta a fiatalok teljesítményét, a versenyzők megmutatták, hogy milyen jól felkészültek az Eb-re, illetve a vébére. Pavuk Tíra felé fordulva megjegyezte, hogy Tamperében sokat látott és tanult és egyéni csúcsával szépen helytállt. A szakember dicsérte a győri rendezést, ahol másodpercre pontosan betartották az időrendet és még végig remek hangulat is uralkodott. Az élete első világversenyén elstartoló Zahorán Petrát is dicsérte:

– Korán kezdett, de már akkor is nagy meleg volt. Nála az volt a cél, hogy az Eb-szintet meggyalogolja. Pityeregve jött le a pályáról, de emlékeztetnék Adamik Zoltán kecskeméti edző megjegyzésére, aki szerint azért is jó az ilyen verseny, mert fontos tapasztalatokat lehet szerezni. Annak idején Baji Balázs sem aranyakkal kezdte nemzetközi pályafutását.

Apáti Bencét illetően megjegyezte, hogy érdemes megnézni a videómegosztón a futását, ahogy 250 méterrel a vége előtt kibújik a bolyból, ahogy öt-hat méteres előnnyel beérkezik a célegyenesbe.

– Az itt szerzett tapasztalatokból szépen tud majd hasznosítani az ifjúsági olimpián is. S itt ragadnám meg az alkalmat, hogy köszönetet mondjak a szüleinek is, akik biztosítják a megfelelő családi hátteret.

Szívből gratulált a fiataloknak dr. Ferenczi Attila a Kopp Békéscsabai AC elnöke is.

– Nagy öröm számomra, hogy az utánpótlás nevelése is nagyon sikeres a klubnál.Sikerült azokat a tehetségeket felhozni egy magas szintre, ami azért is megnyugtató, mert ezáltal remélhetőek a további sikerek.

A három válogatottnak ajándékokkal kedveskedtek melyeket a klub neves sportolói adtak át.

Apáti Bence szerint megéri szenvedni a sikerért

Apáti Bence kisebbfajta hőstettet hajtott végre a győri U18-as Európa-bajnokságon, és bizony nehezen vette tudomásul, hogy brit ellenfele végül néhány méterrel a cél előtt megelőzte.

– Ott, akkor nagyon nehéz volt feldolgozni, hogy végül csak kicsin múlott és leelőzött a brit srác – emlékezett vissza a csabaiak üdvöskéje. – Igazából lelkileg és fizikailag is megviselt, mert nagyon kifutottam magam. Azért ahogy tavaly az Európai Ifjúsági Olimpián megszerzett ezüstéremnek – úgy ennek is nagyon örültem. Mégiscsak egy Eb-ezüstről beszélünk. Talán nem véletlen, hogy eddig még nem sikerült győznöm, hiszen úgy gondolom, hogy felnőttként kell majd kiteljesedni, győztesnek, bajnoknak lenni.

A selejtezőben még nem igazán számít az idő, hiszen az Európa-bajnok brit srác majdnem kiesett, de a nálam öt jobb időeredménnyel rendelkező futó be sem jutott a döntőbe. Mondhatjuk, hogy a győri volt talán az életem legnehezebb futása, de egyébként minden nehéz futás más és más. De ilyen, ami ennyire lelkileg és fizikailag is megviselt volna, még valóban nem volt. Az a pillanatnyi szenvedés megér egy életre szóló dicsőséget. Nekem ez a második hely pluszmotivációt adott, hogy az ősszel Argentínában rendezendő Ifjúsági Olimpiára még jobban felkészüljek. Nem lehet megállni, és sopánkodni az elmaradt győzelem miatt. Menni kell tovább. Még keményebben kell edzeni, hogy elérhessem a célomat.

A döntőbe kerülés reális, mert érzem magamban az erőt. Mindig a legjobb eredményben reménykedem és úgy gondolom, hogy mentálisan és fizikailag is tudok annyit fejlődni addig, hogy ez összejöjjön. Hamarosan elutazunk egy romániai magaslati edzőtáborba, ahol tehetek egy lépést ez irányba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában