Labdarúgás - Galériával

2019.06.16. 19:57

Az Előre legendáit köszöntötték Békéscsabán

Negyvenöt évvel ezelőtt, 1974 június 16-án vívta ki az NB I-be jutást a Békéscsabai Előre Spartacus labdarúgócsapata. Ebből az alkalomból a megyeszékhely önkormányzata vasárnap este ünnepséget rendezett a Hotel Fiumében.

Verasztó Lajos

Szigeti Csaba, moderátor köszöntötte a megjelenteket.

– A békéscsabai önkormányzat tavaly elindította az Előre-legendák jubileuma programsorozatot. A tavalyi évben a 30 évvel ezelőtt Magyar Népköztársasági Kupát nyert csapatot köszöntötte a városvezetés, majd három egykori labdarúgót, akik sporttörténelmi jelentőségű tettet hajtottak végre. Hiszen negyven éve lett a Népsport osztályzatok alapján az Év Játékosa Pásztor József, negyven éve történt, hogy Vágási Sándor kiérdemelte a Népsporttól a 10-es osztályzatot a DVTK ellen szerzett öt találatával, s huszonöt éve volt annak, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség Árgyelán Jánost választotta az Év Labdarúgójává.

Fotók: Imre György

-Már maga az 1974-es feljutás is jelentős lépés volt, ám a java az ezután következett: kis megszakításokkal két évtizeden át járhatott a csabai publikum NB I-es mérkőzésekre! S aki ott volt, az bizony életre szóló élményekkel gazdagodhatott! Ennek az ünnepség sorozatnak a része a mai rendezvény.

Ezt követően a résztvevők egy perces néma vigyázzállással emlékeztek az ezüstérmes csapat két talán legnagyobb csillagára, Láza Jánosra és Németh Lajosra, a vezetőedző Babolcsay Györgyre, a pályaedző Szita Lászlóra, a klub és a szakosztály azóta eltávozott vezetőire.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere köszöntőjét személyes élményével kezdte:

– Negyvenöt éve több ezer csabaival a város központjában hallgattam a Népújság fotósának Demény Gyulának a telefonos közvetítését Szentendréről. Nagy volt az öröm amikor Vágási Sándor megszerezte a vezetést az első félidő végén, majd a hajrában Zsíros György biztosította be a győzelmet a Kossuth KFFSE ellen.

A polgármester méltatta a sikert elért csapat tagjait, vezetőit, majd jó egészséget, nyugodt életet kívánt a kiváló sportembereknek, akikre mindig büszke lesz a város, és a megye.

A szervezők meglepetés vendégként meghívták a rendezvényre az 1974-ben ugyancsak az élvonalba jutott Diósgyőri VTK három egykori kiválóságát, Salamon Józsefet, Oláh Ferencet, és Veréb Györgyöt. Közülük Salamon József köszöntötte a jeles évfordulón a lila-fehér csapat tagjait.

Ezután levetítették az 1973–74-es szezonról készített kisfilmet, amelyet Szigeti Csaba és Filyó Tibor készített. Mivel filmfelvétel nem maradt abból az időből, régi újságcikkek és fotók felhasználásával örökítették meg az 1973–74-es szezont.

Önkormányzati ajándékként egy-egy névre szóló futball-serleget, a levetített filmet pendrive-on, és egy üveg pezsgőt vehettek át a ’74-es Előre-legendák Szarvas Pétertől, Kiss Tibor alpolgármestertől, és Bíró Csaba, szakbizottsági elnöktől.

Az 1974-es csapat tagjai: Bánáti Imre, Dávid Imre, Dinya László, Dobó János, Hódi András, Karasz János, Kerekes Attila, Királyvári Károly, Kiss Tibor, Kvasz János, Lengyel János, Moós János, Paróczai Sándor, Schneider István, Tasnádi Zoltán, Tóth Márton, Vágási Sándor, Zielbauer Miksa, Zsíros György. Lengyel János és az akkori szakmai stáb tagja Baukó András gyuró, azaz Tusi egészségi állapota miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.

Ajándékot kaptak a diósgyőri vendégek Salamon József, Oláh Ferenc és Veréb György is.

Az ünnepég végén pohárköszöntőt mondott Kiss Tibor alpolgármester. A legendás csapat nevében Tóth Márton megköszönte a városnak, hogy megemlékeztek a jeles évfordulóról. A résztvevők a vacsora elfogyasztása után a fehér asztal mellett elevenítették fel a több mint négy évtizede történteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában