Röplabda

2023.08.30. 12:40

Kotormán Réka tudja, hogy mire számíthat Békéscsabán

Eleinte csak három klubtársával, ettől a héttől már bővebb játékoskerettel készül új csapatával a Swietelsky-Békéscsaba röplabda-csapatába júniusban leigazolt feladója, Kotormán Réka. A Vasas Óbudában nevelkedő, itthon a Nyíregyháza és az MTK Budapest csapatában megforduló, az utóbbi három évet az amerikai egyetemi bajnokságban eltöltő játékos a klub honlapjának nyilatkozott.

Gajdács Pál

Kotormán Réka

A 23 éves válogatott játékos mindenképpen extraligás csapatba szeretett volna hazajönni, és amikor megkereste a Békéscsaba, már az első beszélgetésnél tudta, hogy itt akarja folytatni a pályafutását.

– Itt minden feltétel adott, ami egy profi sportolónak szükséges, illetve ismertem korábbról a vezetőedzőt, Tóth Gábort, aki még az MTK-ban volt az edzőm öt évvel ezelőtt, tehát ismertem a stílusát és nagyjából tudtam, hogy mire számíthatok – nyilatkozta a Békéscsabai RSE hivatalos honlapjának Kotormán Réka, aki szót ejtett a korábbi, amerikai időszakáról is.

– Régóta szerettem volna Amerikában tanulni, mert itthon nagyon nehéz összeegyeztetni az egyetemet a profi sporttal. Mindig is tudtam, hogy gimnázium után szeretnék egyetemre menni és a bátyám tökéletes példa volt arra, hogy sportolói ösztöndíjjal ki lehet kerülni Amerikába egyetemre, ahol a sportot és a tanulást párhuzamosan lehet csinálni.

A feladó elmondta, hogy az egyetemi bajnokságban mások a szabályok, a liberók nyithatnak, sokkal több, tizenöt cserelehetőség van egy szettben, a plafonérintés nem számít hibának. Négy hónapig tart egy idény, amibe bele van zsúfolva 35-40 mérkőzés, Rékáéknak minden szerdán, pénteken, és szombaton voltak meccseik, hogy ne ütközzenek másik sportágak összecsapásaival, és közben persze egyetemre is kellett járni. Augusztustól november végéig, december elejéig tart a szezon, utána januártól májusig csak alapozás van meccsek nélkül, hogy az edzők felkészítsék az új csapatot a következő kiírásra.

– Teljesen más a felfogás, amit itthon a sok munkával érünk el, azt ott inkább mentálisan próbálják erősíteni minden játékosban. Van egy szabályzat, miszerint húsz óránál nem lehet többet edzeni egy héten, és abba a kondiedzés, a csapatos edzés, a videózás, az egyéni edzés és még sok más bele kell, hogy férjen – beszélt a kinti körülményekről a feladó. – A mentális részre nagyon odafigyelnek az edzők. Nálunk például nagyon sok volt a vizualizálás, motivációs beszédek vagy podcastek. Pozitív a hozzáállás minden edzéshez, meccshez. Ha nem tetszett az edzőknek a hozzáállása vagy testbeszéde bármelyik játékosnak, akkor nem engedték átöltözni sem, mondván, csak rontja a csapatszellemet. Sokat erősödtem fejben, én is próbálom mindig a pozitív hangulatot hozni edzésekre,

Kotormán Réka szeretné kipróbálni magát profi röplabdázóként, mivel eddig az iskola volt az elődleges, most viszont semmilyen más tényező nincsen az életében, ami elvonná a figyelmét a röplabdáról. Nagyon várja, hogy a családja tudjon a meccseire járni, hiszen ők a legnagyobb támogatói.

– A szezontól minél több játéklehetőséget várok, illetve azt, hogy fejlődni tudjak. Az nem titok, hogy a döntőbe jutás a cél a magyar bajnokságban, és ezért én mindent meg fogok tenni – jelentette ki a békéscsabaiak új feladója. 

Névjegy

Kotormán Réka
Született: 2000. február 25.
Magasság: 175 cm
Posztja: feladó

Csapata: Vasas Óbuda (2016-17); Fatum-Nyíregyháza (2017-18; MTK Budapest (2018-19); Iowa Western CC, Egyesült Államok (2019-21); University of Louisiana at Lafayette (2021-23); Swietelsky-Békéscsaba (2023-)


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában