Avató

2023.06.09. 16:07

Új, korszerű birkózóteremben gyűrhetik egymást Orosházán - galériával

Megépült Orosházán az Eötvös katolikus iskola mellett a Dr. Sándor Lászlóról elnevezett birkózó edzőterem, amit pénteken avattak fel. A majd 600 négyzetméteres létesítmény átadására érkeztek egykori sportolók, bajnokok, a jelenlegi Spartacus Birkózó Klub sportolói, hozzátartozók, a névadó, dr. Sándor László mesteredző családtagjai.

Csete Ilona [email protected]

Fotó: Für Henrik

Orosházának komoly birkózóhagyományai vannak. Több mint 100 éves e sportág, az elmúlt évtizedek alatt a sportolók több helyszínen edzettek.

Dávid Zoltán polgármester is a múltra tekintett vissza, arra emlékeztetett, hogy a korábbi, kevésbé komfortos körülmények ellenére is az elődök fantasztikus sikereiknek is köszönhető, hogy egy nyertes pályázatból megtudták építeni az edzőtermet.

Lehet és kell tanulni a város sportolóitól

– Olyan sportolókat adott ez a sportág a városnak, akiktől lehet tanulnunk, s kell is. Azt kívánom, sokan próbálják ki magukat a birkózásban a XXI. századi feltételek között – fogalmazott a városvezető.

Szél Attila, az Orosházi Spartacus Birkózó Klub elnöke, Dávid Zoltán polgármester, Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke és Erdős Norbert országgyűlési képviselő
Fotó: Für Henrik

Sportlétesítmény fejlesztésére, birkózóterem kialakítására az Orosházi Spartacus Birkózó Klub adta be igényét a sportági szövetséghez évekkel ezelőtt s nyert forrást.

– Hat éve a gondolat megfogalmazódott. Azután – ahogy birkózó berkekben mondanák – a fejlesztés többször került tusveszélyes helyzetbe, de mindig kihidaltuk. Most dr. Sándor László elégedetten csettintene, ha láthatná a végeredményt. És ha ő ilyen körülmények között birkózhatott volna vagy tarthatta volna az edzéseket tanítványainak... – ezt már Szél Attila, az OSBK elnöke mondta az avatáson.

Beérett a több százéves munka

– Számunkra a pályázat egy lehetőség volt. A döntéshozók meglátták annak a több mint száz évnek a lehetőségét, aminek a gyümölcse beérett. Szeptembertől az Eötvös iskola sporttagozatán már birkózást is lehet tanulni – jelentette be az elnök, miközben megköszönte mindazoknak a munkáját, akik ehhez a fejlesztéshez valamilyen módon hozzájárultak. S külön köszönetet mondott a birkózóknak, akik az eltelt 100 év alatt öregbítették e sport és a város hírnevét.

Büszke, egészséges magyarokat nevelnek

Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke emlékeztetett, Orbán Viktor miniszterelnök akaratának, elképzelésének köszönhető, hogy a parlamenti demokráciában a sport méltó helyet kapott.

– Itt az elődök is azon dolgoztak, hogy büszke, egészséges magyarokat neveljenek. A kormány birkózócsarnok építési programja keretében sok terem épült. Az orosházi nem egyedi eset – tette hozzá. – Ide 366 millió forint közpénz érkezett. Minden fillér hasznosult a birkózóknál, a katolikus iskolánál, ahol helyet kapott a terem. Ez mindenkinek jó: korszerű, testnevelésre alkalmas hely lett a kiegészítőkkel együtt. Most 55 igazolt versenyzője van a klubnak, az utánpótlás bevonzása könnyebb lesz a majd 300 négyzetméteres szőnyegre – hangsúlyozta.

Könnyebb megszólítani a gyermekeket

Erdős Norbert országgyűlési képviselő az 588 négyzetméteres, két hivatalos méretű szőnyeggel ellátott terem kapcsán azt emelte ki, itt még 108 négyzetméteres galéria is készült. Eredetileg 2019-ben 100 millió forint forrással vette kezdetét a projekt, majd újabb 266 milliós támogatásra volt szükség. Tavaly látszott, a 366 millió forint nem lesz elég: 53 milliós ráemeléssel napelemes tetőszerkezet készülhetett.

– Más sportágakkal is versenyeznie kell a klubnak. Fontos, hogy meg tudjuk szólítani a gyermekeinket, ilyen feltételekkel sokkal könnyebb. Ehhez kívánok sok sikert – mondta a képviselő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában