Atlétika

2023.06.01. 12:26

Optimista a világbajnok: Márton Anita képes lehet nagy eredményre a budapesti vébén

Érzi, hogy közeledik a pályafutása vége, nagy valószínűséggel a szezon végén felhagy az élsporttal az olimpiai bronzérmes súlylökő, Márton Anita, ám egyelőre az augusztus 19. és 27. közötti budapesti atlétikai világbajnokságra koncentrál.

Gajdács Pál [email protected]

Márton Anita

Fotó: Nemzeti Sport/Kovács Péter

A szabadtéri szezon elejét írjuk az atlétikában, amit az edzőtáborozások mellett számtalan hazai és nemzetközi verseny fűszerez. A Kopp Békéscsabai Atlétikai Club fedett pályán világbajnok súlylökője, Márton Anita teljes erővel és változatlan lelkesedéssel dolgozik azért, hogy a budapesti világbajnokságon szép eredményt érjen el.

– A szokásos tavaszi montenegrói edzőtábor után több versenyen is indultam, legutóbb a spanyolországi Andújarban, majd két napra rá a marokkói Rabatban – számolt be a 34 éves klasszis, aki Andújarban 17,69 méterrel ötödik, az afrikai Gyémánt Liga versenyen pedig 17,64-el nyolcadik lett. – Ezután ismét az edzések kerültek előtérbe, majd a következő napokban egy hétre nyíregyházi edzőtáborba vonulok, amelynek június 11-én a bronz fokozatú Magyar Nagydíj lesz a lezárása. Erős mezőny várható, hiszen ide várják a tavalyi szabadtéri világbajnok amerikai Chase Ealeyt, de jön egy erős spanyol és egy német súlylökő is. A június még versenyekkel lesz teli, készülök egy kladnói versenyre, majd a csapat Európa-bajnokságra. Mindig is szerettem versenyezni, ezért örülök, hogy ennyi viadalon elindulhatok. A július kicsit elvonulósabb hónap lesz, amikor ismét egy nyíregyházi edzőtábor vár rám, ahol akkor is ideális a környezet, ha esik az eső, a fedett csarnokban ugyanis tovább dolgozhatunk.

Márton Anita még áprilisban nyilatkozta, hogy az erőnléte már olyan, mint a gyermekvállalása előtt, a technikán viszont még a 2021-es térdoperációja után mindig van alakítani való.

– Az erőnléttel tényleg minden rendben van, azt csak szinten kell tartani – jegyezte meg Márton Anita. – Ugyanakkor a sebesség is fontos, most a technika mellett a legfontosabb feladat ez: a sebesség, a gyorserő növelése, ami nagyot hozhat akár a világbajnokságon is. Összetett ez: erő, technika, sebesség, no és fejben is nagyon ott kell lenni. Ha bármelyik is hiányzik, akkor az problémát jelent.

Edzője, id. Eperjesi László úgy nyilatkozott, hogy amennyiben a budapesti vb-n Anita 19 méter fölé kerül, azzal döntős lehet.

– Magam is optimista vagyok. Hasonló erőállapotban löktem korábban tizenkilenc és fél méter fölött. Az alapozás óta nem hagytam ki edzést, mindegyiken maximális munkát végeztem. Közel három hónap van még a vébéig, sokat számít a formaidőzítés is, a tizenkilenc méter összejöhet, amivel valóban döntőbe lehet kerülni – mondta.

A világbajnokság egyébként is a mindennapjai része, már a versenyre gondolva arra kérte a szurkolókat, hogy minden dobása előtt a lehető leghangosabban buzdítsák.

– Halljuk a híreket, folyamatosan keresnek a különböző médiumok. Várom nagyon a versenyt, az új stadionban, a Nemzeti Atlétikai Központban még nem is jártam. Az országos bajnokságot ott rendezik, így még a vébé előtt ki tudjuk próbálni a dobókört, ami egy pici előnyt jelent.

S hogy mi lesz a világbajnokság után? Márton Anita erről is őszintén beszélt:

– Erről sokat beszélgettünk Laci bácsival, az edzőmmel. Kilencven-tíz százalékban már eldöntöttem, hogy a szezon végén abbahagyom az élsportot. 

A realitás talaján kell maradni, ilyenkor már nehezebben regenerálódik a szervezet. Hamarosan betöltöm a harmincötöt, gyakorlatilag én vagyok a világ top tizenöt súlylökője közül a legidősebb. Minden sportágnak megvan az, hogy az éveket tekintve mikor kell befejezni. Érzem, hogy kezdek a pályafutásom végéhez közeledni. Szeretnék mozogni, de már nem szeretném az élsportot. A kislányunk Luca is egyre nagyobb, jobban érzékeli a hiányomat és szeretnénk majd neki kistestvért is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában