Atlétika

2023.06.02. 12:56

Lehet még jobb is

Nemcsak teremben a rövidebb, hanem szabadtéren a hosszabbik távon is kimagasló teljesítményre képes az óriási gyaloglóhagyományokkal rendelkező Kopp Békéscsabai Atlétikai Club legújabb reménysége, Kovács Alexandra. A 17 éves fiatal a hétvégén a Budapest Open-Schulek Ágoston-emlékversenyen 5000 méteren gyalogolt új U18-as országos csúcsot.

Gajdács Pál [email protected]

Kovács Alexandra

A 2006-os születésű békéscsabai tehetség kirobbanó formában kezdte a 2023-as évet, a felnőtt és a korosztályos fedett bajnoki címe után az U18-as, valamint az U20-asok között is vezette a benti világranglistát 3 ezer méteres gyaloglásban. Vasárnap szabadtéren több mint 46 másodpercet faragott az addig legjobbjából, és 22:30,99 perces U18-as országos csúccsal nyert. A békéscsabaiak ígérete Takács Júlia 22:46,79-es, 2006-ban Cartagenában bemutatott ifjúsági rekordját írta át alaposan, és az U18-as világranglista élére ugrott. 

– A fedett pályás világranglistán a szezon végén is az élen álltam, most pedig az U18-as országos csúccsal a szabadtéri világranglistát is vezetem – büszkélkedett az amúgy rendkívül szerény Kovács Alexandra. – Benne volt a levegőben a csúcsjavítás lehetősége, de azért nem gondoltam, hogy pont most sikerül.

A háromszoros olimpikon Urbanikné Rosza Mária edző felügyelete alatt sportoló Kovács Alexandrának idén a július 24-én a szlovéniai Mariborban kezdődő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) lesz a fő nemzetközi versenye. Nem tart attól, hogy a mostani a csúcsformája.

– Úgy gondolom, hogy ez az időeredmény még tovább javulhat júliusra. Jól sikerült az alapozás, az edzőmmel nagyon jól tudunk együtt dolgozni, jól mennek a tréningek.

Amiből van bőven, hiszen hetente hat alkalommal edz, napi két órában.

– Kevesen vagyunk gyaloglók, de rajtam kívül több válogatott is alkotja a csabai csoportot, akikkel jól tudjuk egymást segíteni, de akkor sem esem kétségbe, ha a saját tempómat gyakorolva egyedül kell edzenem – mondta a fiatal gyalogló.

Bár megvan a szintje, s nem lett volt ellenére, mégsem indul az U20-as Európa-bajnokságon, pedig szívesen visszatért volna Jeruzsálembe, ahol a tavalyi U18-as Eb-n egy egészen kiváló negyedik helyet szerzett.

– Az edzőmmel megbeszéltük, hogy ebben az évben az EYOF a legfontosabb, erre összpontosítjuk az erőinket (melynek tavalyi besztercebányai versenyéről szintén kellemes emlékei lehetnek, ahol úgy szerzett bronzérmet, hogy előtte egy félperces büntetést kapott – a szerző). Az EYOF előtt még több verseny is vár rám, legközelebb június 11-én, a szlovéniai Ptujban egy U18-as válogatott viadal.

Büszkék rá az evangélikusban

Kovács Alexandra a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium 9. osztályos tanulója. Iskolája közismerten sportos iskola, diákjaikat támogatják a sportban és örülnek eredményeiknek.

– Sokan érdeklődtem most is, azt hiszem, hogy büszkék rám! – mondta a Kopp Békéscsabai AC fiatal gyaloglója.

Erre bizonyíték, hogy az iskola közösségi oldalán egy „Gratulálunk Kovács Alexandra 9. D osztályos tanulónknak!” bejegyzés alatt Kovács Alexandra fotója látható.

 


 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában