Kyokushin karate

2023.06.01. 09:06

Ifj. Gyarmati Imre Európa-bajnok

Az IKO Matsushima kyokushin karate világszövetség a spanyolországi Santa Susanában egy festői környezetű tengerparti üdülővárosban, Barcelonától nem messze rendezte meg nyílt Európa-bajnokságát amelyen 14 országból kétszázon felüli induló lépett küzdőtérre.

G. P.

Ifj. Gyarmati Imre

A mezőnyben ott volt ifj. Gyarmati Imre mester, a bucsai karatésok vezetője, aki masters +40 éves korcsoportban nehézsúlyban aranyérmes lett.

A verseny rangját mutatta, hogy személyesen jelen volt a világszövetség vezetője Japánból, Kancho Yosikazu Matsushima, aki a kyokushin karate alapítója, Sosai Masutatsu Oyama első tanítványai közé tartozott.

A háromnapos programban kata (formagyakorlat) versenyszámra majd kumite (kyokushin knock down) küzdelemre került sor. Ifj. Gyarmati Imre a masters +40 éves korcsoportban nehézsúlyban a dobogó legmagasabb fokára állhatott, utolsó két ellenfelét K. O.-val legyőzve. A döntőben egy spanyol versenyzőt győzött le ippon, a testre mért ütés következtében test K. O.-t elérve. Mint elmondta, a nagyobb akaraterejének köszönhette a győzelmét. Úgy nyert, hogy a vívóstílusát itt nem tudta érvényesíteni, mivel ellenfeléhez egészen közel kellett maradni. 

Nagy István, aki Angliában él, de bucsai származású és masters korcsoportú, a fiatalok U21 és 40 évesek közötti korcsoportjában versenyzett nehézsúlyban (+90 kg). A négy közé vívott mérkőzését comb K. O.-val nyerte, majd a későbbi ezüstérmestől szenvedett vereséget, s ezért a teljesítményért átvehette a bronzérmet.

Délutántól estig nemzetközi övvizsgát tartottak. Itt ifjabb Gyarmati Imre teljesítette a 7 órás övvizsga követelményeit, shihan 5. dan fokozatot szerezve. A vizsgán másfél órás erőnlét, majd alaptechnikák szemléltetése szerepelt, majd az összes formagyakorlatot be kellett mutatni. Ezután jöttek a küzdelmek, nem csoda, ha nem mindenki bírta a vizsgakövetelményeket teljesíteni. Ahogyan ezt az édesapa, az Európa-bajnokságon versenybíróként tevékenykedő tekintélyes karate mester, shihan 6. dan id. Gyarmati Imre örömmel állapította meg, „Az alma nem esett messze a fájától!”! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában