Kézilabda NB I.

2023.05.20. 20:06

Érvényesült a papírforma, nagyon nyert a DVSC, de az élvonalban maradt az Előre – galériával

Bár a papírforma érvényesült és DVSC Schaeffler magabiztosan győzött az EUbility Group Békéscsabai ENKSE ellen, igazából egyik csapat sem lehet szomorú, hiszen a NEKA mosonmagyaróvári vereségével eldőlt, hogy jövőre is az élvonal tagja maradhat a viharsarki együttes.

Fotó: Für Henrik

Maroknyi debreceni szurkoló érkezett a kelet-magyarországi rangadóra, a túloldalon a B-közép szektorában mintegy 40-50 főnyi szurkoló biztatta a csabaiakat.

A mérkőzés előtt egyperces főhajtással emlékeztek meg a napokban 56 évesen elhunyt, pályafutását Újkígyóson kezdő, majd Békéscsabán, a Honvédnál és az Elektromosnál is játszó válogatott kézilabdázó Balogh Józsefről.

Kihagyott helyzetek az elején mindkét oldalon, majd Gyimesi Kitti góljával a Békéscsaba szerzett vezetést. A debreceniek a 4. percben Petrus Mirtill révén szerezték az első, egyenlítést jelentő góljukat. Aztán a válogatott Planéta Szimonetta beindította a gólgyártást, gyorsan két gólra növelve csapata előnyét. Miután Petrus újra betalált, a 7. percben Farkas József edző időt kért. A Békéscsaba próbált erősíteni a védekezésén – a Debrecen a 11. percig nem is tudta háromnál nagyobbra duzzasztani az előnyét – ellenben a támadásokba rengeteg hiba csúszott, a vendégek védekezésével igencsak meggyűlt Vámosi Pannáék baja. A csabaiak 10 perces gólcsendjét Bencsik Bojána törte meg, de még így jelentős maradt a hajdúságiak előnye, akik a 20. percben már hét góllal vezettek. A folytatásban pontosabbá váltak a hazai támadások és 7–12-nél időt is kért Szilágyi Zoltán, a DVSC vezetőedzője. Gyorsan visszaállt azonban a korábbi különbség. Hajtai Vanessza a 25. percben már a második kisbüntetésénél tartott, mert eltalálta a labdával Gabriel kapus arcát. Az egyébként első találatát szerző Lanisztanin megmozdulása után hét perc után lőttek gólt ismét a lila-fehérek, de a szünetig tovább nőtt a különbség a két gárda között.

Planéta Szimonetta okozott nagy örömöt a vendégdrukkereknek a 2. félidő kezdetén, amikor csapata 18., saját 4. gólját lőtte és 10-re növelte a DVSC előnyét. A 38. percben 9–21-es állásnál Farkas József időt kért, próbálta rendezni a sorokat. Nem nagyon sikerült, csapata továbbra is bátortalanul kézilabdázott és a 43. percben 15 gólos hajdúsági vezetésnél újra kikérte az idejét. A debreceniek szélsője, Töpfner Alexandra változatlanul ontotta a gólokat (a 47. percben már a tizediknél tartott). Vámosi Panna nyolcperces hazai gólcsendet szakított meg, de ezzel együtt is óriási maradt a távolság a két gárda között. Ezen azért igyekeztek csökkenteni a hazaiak és a 48. és az 52. perc között összehoztak egy 4–1-es sorozatot, csapata 29–15-ös vezetésénél Szilágyi Zoltán időt is kért.

A mérkőzés 56. percétől már úgy játszhatott a Békéscsaba, hogy tudta, jövőre is az osztály tagja marad, ugyanis az üldöző NEKA vereséget szenvedett Mosonmagyaróváron és így már nem érheti be a lila-fehéreket.

A hajrában a vendégek főként indításból lőtték a gólokat, és végül magabiztosan győztek. A Békéscsaba így is vastapsot kapott, hiszen elérte célját, bennmaradt az NB I.-ben.

EUbility Group-Békéscsabai Előre NKSE–DVSC Schaeffler 20–36 (8–17)

NB I.-es női mérkőzés. Békéscsaba, 650 néző. V.: Bujdosó, Horváth V. Békéscsaba: Szabó D. – Horváth G. 1, Lanisztanin 3 (1), Giricz 2, Gyimesi 2, Vámosi 3, Hajtai. Csere: Gadányi (kapus), Bencsik 2, Bucsi 1, TERMÁNY 4, Andróczki 2, Zsemberi, Török F. Vezetőedző: Farkas József.

Debrecen: GABRIEL – TÖPFNER A. 11 (2), PLANÉTA 4, VÁMOS P. 4, Bordás 1, Kácsor 1, Petrus 2. Csere: Giegerich (kapus), Hámori 3, Füzi-Tóvizi 1, Szabó Nina 1 (1), VÁMOS M. 5, Csernyánszki, Panyi 2, Kiss Cs. 1. Vezetőedző: Szilágyi Zoltán.

Kiállítások: 8, ill. 2 perc. Hétméteresek: 1/1, ill. 4/3.

Az eredmény alakulása. 7. p.: 1–4. 12. p.: 2–7. 18. p.: 3–9. 20. p.: 5–12. 29. p.: 8–16. 33. p.: 8–18. 38. p.: 9–21. 46. p.: 11–27. 52. p.: 15–29. 58. p.: 17–35.

Farkas József: – Tudtuk, hogy rendkívül kemény védekezés és nagyon gyors támadójáték jellemzi a Debrecen játékát. Idegesebben kezdtünk, megijedtünk kicsit. Később valamennyire visszakapaszkodtunk, de nagyon sok lerohanásgólt kaptunk, amire pedig nagyon készültünk. Annak azonban örülök, hogy küzdöttünk hatvan percen keresztül.

Szilágyi Zoltán: – Idegesen kezdtünk és a helyzeteinket az első percekben elpuskáztuk, viszont hamar átvettük az irányítást és ezután már az erőfölényünk dominált, így megnyugtató előnyre tettünk szert. Voltak kifejezetten jó periódusaink – a védekezésünket, kapusteljesítményünket külön is kiemelném – és végig a kezünkben tartottuk az irányítást. Két pontért jöttünk, kettőt viszünk, még egy lépésre van szükségünk ahhoz, hogy elérjük a céljainkat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában