Röplabda

2023.05.27. 20:54

Baran Ádám: nem az arany a mérce, a stabilitást, a jövőképet semmi nem írhatja felül

A Békéscsabai RSE meghatározó nemcsak a hazai röplabdázásban, hanem nemzetközi kitekintésben is megállja a helyét. Baran Ádám szerint fontos a felnőttcsapat, de a fő projekt az utánpótlás. A mögöttünk hagyott szezon értékelésére kértük a klub elnökét.

Gajdács Pál

Baran Ádám ígérete szerint hamarosan bejelentéseket tesznek a stábot és a keretet illetően

Fotó: Imre György

– Két ezüst- és egy aranyéremmel zárták az idei évet. Azt hiszem, hogy ezzel az eredménnyel a bajnokság előtt nem lett volna elégedetlen. 
– Semmi okunk nincs arra, hogy leszegett fejjel járjunk, hiszen egy kiemelt labdajáték-csapatsportágban tudtunk ilyen eredményeket elérni, ami megsüvegelendő teljesítmény – mondta a BRSE elnöke. – A Közép-európai Liga megnyerése egy nemzetközi diadal, öregbítve a klub hírnevét. A kupadöntőben nüanszokkal maradtunk le az aranyéremről, a bajnokság miatt keserűbb a szájíz, mert ott nagyobb küzdelemre számítottunk, de ez már a múlt. Összességében felnőtt- és utánpótlásszinten is a Békéscsabai RSE meghatározó nemcsak a hazai röplabdázásban, hanem nemzetközi kitekintésben is. 
– A Vasas elleni bajnoki döntő után azt mondta, hogy a csapatnál nem azt a kohéziót látta, ami elvárható lett volna. Mit értett pontosan ez alatt? 
– Nehéz ezt megfejteni, mindenkinek van erre egy forgatókönyve, de nem söpörtük szőnyeg alá a problémát. A bajnoki döntőben nem azt a teljesítményt nyújtotta a csapat, nemcsak technikailag vagy taktikailag, de mentálisan sem, ami egy mélyebb elemzésért kiáltott. Korábban nem volt jellemző, hogy összeomlottak volna a játékosok, sőt ebben a szezonban is több olyan mérkőzést nyertünk meg – elég, ha a Zagreb elleni KEL-elődöntőre gondolok –, ahol mélyen voltunk, de hihetetlen lelkierőről tanúbizonyságot téve felálltunk és nyertünk. A klubtörténetből is rengeteg ilyen példát lehet hozni, amikor megdobbant a csabai szív. Ez a döntőben nem jött ki, ami csalódás, de levonjuk a konzekvenciákat, és megyünk tovább. 
– A csapaton érzett amiatt nyomást, hogy bajnokságot öt, Magyar Kupát hat éve nyert utoljára a csapat? 
– Nincs nyomás, aki ebbe a klubba jön, az tudja, hogy elvárások vannak, de botorság csak aranyérmekben mérni egy klub sikerességét. A stabilitást, a jövőképet, amit megalkottunk, azt semmi nem írhatja felül. Az elmúlt nyolc lezárt bajnoki szezonban hét alkalommal bajnoki döntőt játszottunk, ami egyedülálló, s mindezt úgy értük el, hogy nem volt meg az a háttérdominanciánk, mint egyes csapatsportágakban, ahol egy-két együttes gazdasági vagy más értelemben nagyon kilóg. Bárhol járok, a klubot megsüvegelik, ott van a magyar sport térképén. 

– A szakmai stábban terveznek változtatást? 
– Hamarosan bejelentéseket fogunk tenni, a szakmai stábot és  a játékoskeretet illetően. A szakmai stáb munkájával elégedett voltam, de ez nem azt jelenti, hogy ugyanebben a felállásban folytatjuk. Kérdés, hogy a klubon belüli átszervezések mit hoznak magukkal. 
– Úgy nyilatkozott, hogy a klub más utakon szeretne járni. Ez valamiféle irányváltást jelent? 
– Jelenleg is dolgozunk a következő évek stratégiájának kidolgozásán. Ami megkerülhe­tetlen, az az utánpótlás és az akadémia fejlesztése. Ebbe nagyon sok energiát tettünk, még a felnőttcsapat kárára is orientáltunk oda anyagi és humán erőforrást. A legfontosabb projekt az utánpótlás, az, hogy a Békéscsabai Röplabda Akadémia nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is kiemelkedő képzőhely legyen. Ez egy sziszifuszi, sok esetben láthatatlan, óriási munka. Fontos a felnőttcsapat, ­annak a sikerei, mert ha ­vannak példaképek, akkor még több gyerek fog majd sportolni, de a stratégiánk első, megkerülhetetlen eleme az akadémia fejlesztése. Hosszú távon úgy szeretnénk itthon és nemzetközi­ szinten domináns lenni, hogy a saját nevelésű fiatalokra építünk. Az Extraligát végignézve a mi keretünkben volt a legtöbb saját nevelésű játékos. Rengeteg dolgunk van még, professzionalizálni a képzést, a kiválasztást. 
– Július 11. és 19. között Békéscsaba ad otthont az U17-es leányröplabda-Európa-bajnokság magyarországi mérkőzéseinek. Hol tartanak most a felkészülésben? 
– Napi szinten tartanak az egyeztetések a hazai és a társházigazda szerb, valamint az európai szövetséggel. A klubnak és Békéscsaba sportéletének is óriási dolog, hogy egy ilyen jellegű eseményt sikerült elhozni. Sok vendéget várunk, előtte itt fognak edzőtáborozni a csapatok – benne két korosztályos nemzeti együttes is. Nagy jelentősége van a sportturizmus, a gazdaságélénkítés tekintetében, Békéscsaba ötven kilométeres sugarú körében abban az időszakban nem lesz szabad szálláshely. A Eb jó példa lesz arra, hogy a sportra szánt források megtérülnek. Vannak további terveink is, vizsgáljuk felnőtt-válogatottmérkőzések megszervezésének a lehetőségét is. Eldőlt, hogy a tervek szerint szeptemberben ismét Nemzetközi Sporttudományos Konferenciát rendezünk, melynek zajlik a finomhangolása. Az első rendezvényünk alkalmával sokan féltettek bennünket, mert magasra tettük a mércét. A magyar sportirányítás krémje eljött Békéscsabára. Mi nem a szintet akarjuk hozni, hanem túlszárnyalni azt. Külföldi szakemberek is érkeznek, velük is közel vagyunk a megegyezéshez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában