Cselgáncs

2023.04.27. 15:02

Érmeket nyertek a BM Kano Judo SE tehetségei

A békéscsabai BM Kano Judo SE magyar és ukrán versenyzői a fővárosban szerepeltek.

BMH-összeállítás [email protected]

Fotók: BM Kano Judo SE

A közelmúltban 36. alkalommal rendezték meg a Budapest-kupát, amelyen közel kétezer cselgáncsozó vett részt. A két napos verseny keretén belül került sor az U23-as korosztály nyílt országos bajnokságára is.

Az U13-as korcsoportban a békéscsabai BM Kano Judo SE versenyzője, Szavicskó Dorka először képviselte egyesületét. Gyáni János tanítványa –41 kg-ban állt szőnyegre és magabiztosan szerepelt. 

Első mérkőzését határozottan irányította, majd ippon arany ponttal győzött. Az elődöntőben lengyel riválisával kiegyenlített küzdelmet folytatott, azonban hibázott, így végül a bronzéremért küzdhetett tovább. A helyosztón izraeli ellenfelén gyönyörű ippon értékű akciót hajtott végre, így a csabai versenyzőé lett a nemzetközi érem. Szavicskó menetelése után leszögezhetjük: a békéscsabai egyesület egy újabb fiatal reménységgel gazdagodott. 

Az U23-asok viadalán a férfiak –60 kg-os küzdelmeiben a BM Kano ukrán versenyzője, Artem Horban állt tatamira. Izraeli ellenfelén fél perc alatt tökéletesen kivitelezett karfeszítés technikát, majd azerbajdzsáni versenytársán ippon értékű dobást hajtott végre. Ezzel a két győzelemmel az elődöntőbe jutott, ahol magyar válogatott riválisát ipponnal győzte le. A döntőben szintén magyar ellenféllel küzdött meg a bajnoki címért: a küzdelem közel 12 percig tartott, végül Horban hibát követett el, így lemaradt az aranyéremről.

Szavicskó Dóra bronzérmes lett.

Női –70 kg-ban a junior-válogatott és korábbi U23-as országos bajnok Sóczó Rebeka állt szőnyegre. 

A csabai tehetség gyorsan hajtott végre ippon értékű technikákat ellenfelein, első két mérkőzésén összesítve alig fél percet töltött a küzdőfelületen. Győzelmeivel az elődöntőig menetelt, ahol szépen helytállt, magabiztosan küzdött, de győzött rutinosabb riválisa. A bronzmérkőzésen esélyt sem hagyott ellenfelének Sóczó, aki néhány másodperc alatt két vazari értékű dobással vetett véget a küzdelemnek és lett a bronzérmes.

Elsőéves junior-válogatottként a BM Kano egyik legnagyobb reménysége, Szentandrászki Gréta képviselte egyesületét női –63kg-ban. Első mérkőzésén magabiztosan irányított, lehetőséget sem hagyva vetélytársának, végül ipponnal győzött, így a negyeddöntőbe jutott. Az újabb összecsapása végén mindkét versenyzőnek egy-egy vazari szerepelt a neve mellett, így aranyponttal folytatódott a küzdelem: csaknem tíz perc után Szentandrászki rontott, így vigaszágon ment tovább. A csabai versenyző pillanatok alatt hajtott végre ippon értékű akciót magyar és cseh ellenfelein, győzelmeivel a bronzmérkőzésig jutott, amelye szerb riválisán egyből vazari értékű dobást csinált, majd fojtástechnikát, így végül megszerezte a bronzot.

Férfi +100 kg-ban Bozó Bence, Kara Bence és Petrovszki Márk mérette meg magát az idősebbek között. 

A Gyulai Judo SE ifjúsági válogatottja, Bozó Bence két ippon értékű győzelemmel az elődöntőbe kvalifikálta magát, ahol válogatott riválisa ellen taktikai hibát követett el, ezáltal a bronzéremért küzdhetett tovább, és végül pontszerző ötödik helyen zárt. Petrovszki Márk egy győzelmet követően csapattársa, Bozó Bence ellen vereséget szenvedett, végül Kara Bencével együtt a pontszerző hetedik helyen végeztek. 

A Budapest-kupán az U15-ös korosztályban női –57 kg-ban a csabai egyesület ukrán versenyzője, Ochkur Polina indult, méghozzá térdműtétét követően először. Az ukrán tehetség határozott stílusával sorra nyerte ipponnal a küzdelmeit, három győzelemmel az elődöntőbe jutott. A fináléért román ellenfele ellen azonban vereséget szenvedett, így a bronzéremért folytatta: ausztrál vetélytársával szemben hibázott, ezzel a pontszerző ötödik helyen végzett.

 +81 kg-ban a BM Kano elsőéves serdülőválogatottja, Csikós László állt tatamira. Első mérkőzésén a későbbi döntős cseh fiú ellen vereséget szenvedett, így a vigaszágon folytatta a versenyt. Lengyel ellenfelén tökéletesen kivitelezett fojtástechnikát alkalmazott, ezáltal ipponnal ment tovább. A következő mérkőzésen vereséget szenvedett, ezzel a pontszerző hetedik helyen végzett. Mórocz Nándor –81 kg-ban szép versenyzéssel helyezetlenül zárt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában