Vízilabda

2023.03.30. 17:41

Nehéz éveken vannak túl

Az előírásoknak megfelelően március 27-én, hétfőn délután megtartotta éves rendes közgyűlését a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub. Ezen a vezetők és a vezetőedző értékelték az elmúlt évet, körvonalazták a jövő feladatait, és a pénzügyi beszámoló is terítékre került.

Gajdács Pál [email protected]

Fotó: Shutterstock

Nehéz esztendőkön van túl a honi sportélet, azon belül a póló és a Csabai Csirkefogók Vízilabda Klub is: Covid után jött az infláció, az energia mizéria, a sportlétesítmények léte, működési kérdései.

A vízilabdázóknál különösen érzékenynek bizonyult, hogy sokáig ott lebegett: lesz-e ősztől sátor a békéscsabai Árpád fürdő versenymedencéje fölött vagy sem? Balázs Lajos ügyvezető elnök arról beszélt: a szeptemberi, majd a januári bezárás ellen küzdött a két vizes klub, majd még a kora tavasz is egy ideig veszélybe került. Van egy előírás, miszerint október 15-e és március 15-e között nem megengedett nyitott medencében bajnoki mérkőzéseket rendezni. Nem beszélve arról, hogy már rendes edzéseket sem lehet tartani. Márpedig, ha az uszodára nem kerül fel a sátor, a klub létjogosultsága is megszűnik, ami ráadásul óriási mennyiségű TAO-pénz visszafizetésével járt volna. „Ha nincs sátor, nincs számunkra bajnokság, nincsenek edzések, le kellett volna húzni a rolót” – hangsúlyozta.

Itt azért egy gondolat erejéig érdemes oda is elkanyarodni: a két vizes sportág, az úszó és a vízilabda egyaránt fizet pályahasználati díjat a vagyonkezelőnek. Emellett megváltja a sportolók belépőjegyét (bérletét). Más létező vármegyei (és nemcsak vármegyei) sportágnak közel sincs ekkora kiadása. Előfordul, hogy bérleti díjat fizet, de belépőt nem.

A szakmai munkát Fodor Ádám vezetőedző értékelte, amelyből megtudhattuk, jelentős előrelépés történt minden fronton és korosztályban. Ez többek között annak is köszönhető, hogy edzőpárok dolgoznak a kiemelt csapatoknál, Ajtai Miklós például a technika javításáért, a lövések hatékonyságáért felel, a vezetőedző és Katona Péter a serdülők és gyermek korosztályért, ahová nem mellesleg Ajtai is besegít. Tavaly nyár óta Újházi Attila személyében kapusedző foglalkozik a „portásokkal”, aki Hódmezővásárhelyről jár át kéthetente. Szűts Szilvia az úszásfejlesztéssel segíti a fiataljaink fejlődését. Csabai Zoltán, Dobra Róbert, Szilvásy Attila, Jeszenszky Ákos hatékonyan foglalkozik a legkisebbekkel.

Ennek ellenére némileg csökkent a sportolói létszám, ugyanis a belvárosi és Szabó Pál téri iskolák medencéit bezárták télre, a gyulai versenymedence fölé nem állítottak sátrat, amik a kisebb korosztályokra negatívan hatottak.

A pénzügyi beszámolóból megtudtuk, nominálisan ugyanakkora összegből gazdálkodhatott a klub, mint a korábbi esztendőben, csakhogy… Csakhogy időközben volt egy nagyjából 25 százalékos infláció. Ilyen körülmények között kellett kifizetni a folyamatosan emelkedő nevezési, utazási díjakat, a rendezési költségeket, a személyi kiadásokat. Ezért az elmúlt egy évben már nem fért bele a költségekbe a felszerelés vásárlás, szállás és étkezés, sőt még a versenyengedélyekre sem tellett. S akkor még ott van a már decemberig esedékes, külön kifizetett ötmilliós további uszodahasználati (energiaköltség támogatás) összeg, és hamarosan esedékes az újabb ötmilliós tétel, ami az idei első félévre szól.

– Ilyen körülmények között egyelőre az idei évre nem is nagyon tudtunk összeállítani költségvetési tervet – fogalmazott Balázs Lajos. – A nehézségek, az infláció miatt a tagdíjakat is kénytelenek vagyunk megemelni, ami a közgyűlés hatásköre, ám ezt egyhangúlag megszavazták a mai napon.

Ugyancsak szóba került, hogy más klubok ismét elcsábítanák a csabai tehetségeket. Évről évre befolyásolja TAO-s bevételt, s ha elviszik legjobbjainkat, ugyanis az az eredményességen is meglátszik. Márpedig a jobb eredmények után emelkedhet a TAO-bevétel. S ami még meglepőbb: már az általános iskolás ügyes gyerekeinkre is szemet vetettek


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában