Kóródi István

2023.03.24. 20:12

Ausztráliába készül a vesetranszplantáltként sikeres gádorosi atléta

A gádorosi Kóródi István Ausztráliába készül a szervátültetettek világjátékára sok év kihagyás után. Esélyeket éppen ezért, a kihagyás miatt nem latolgattunk, csak óvatosan.

Cs. I.

Az Eb csillogó érmei mellé a világjátékokról is szeretne jó eredményekkel hazatérni

Fotó: Für Henrik

A Covid miatt 4 éve nem rendezték meg a világeseményt, de 2023-ban, április 11-től sok magyarért izgulhatunk két héten át. Kóródi István vérbeli sportember, egészsége teljében kézilabdázott, majd a vesetranszplantáció, a felépülése után ismét a sport mutatott számára jó irányt. Ennek már 25 éve.

– 2000 óta rendszeres és eredményes válogatott kerettag vagyok az atlétikai dobószámokban. Az egészségem rendben, tudok mellette dolgozni, az orosházi vállalkozás, ahol munkavállaló vagyok, amikor tudomást szerzett arról, hogy bekerültem a magyar utazó keretbe, támogatásáról biztosított, ami nagyon jól esett – mesélte a sportember, aki 2022-ben, a transzplantáltak Európa-bajnokságán a dobogós eredményeivel kvalifikálta magát erre a világeseményre. Akkor súlylökésben aranyérmes, diszkoszlökésben ezüstérmes lett, gerelyhajításban bronzérmet akasztottak a nyakába.

Az idei világjátékokra Magyarország delegációjában 32 transzplantált sportoló és 8 kísérő utazik az ausztriai Perthbe. Békés vármegyét egyedüliként a gádorosi sportoló képviseli.

A felkészülés javában zajlik, sok segítséget kap Békéscsabán, az Előre pályán és az ottani edzőtől, Solticz Kálmántól. A napokban edzőtáborba készül Budapestre a Magyar Szervátültetettek Szövetsége szervezésében, de otthon, önállóan is edz.

S hogy 58 évesként milyen esélyei lesznek 2023-ban a gádorosi sportembernek?

– Tízévenként változik a korosztály, én az 50-60 éves korcsoportban versenyzek. Annak is az idősebbik végét képviselem, nem lehet tudni, ki s mi vár rám. Ez  a 4 év kihagyás elbizonytalanít: a világ elitjével régen találkoztunk. Én hozom a formám, a legjobb teljesítményemet. De nem tudom, mire lesz elég. Talán a rutin is segít. Ez  a 14. európai és világeseményem, ahol résztvevő lehetek. A világjátékok célja a sportteljesítményen túlmutatva a szervátültetés fontossága, mert a szervátültetés életet ment. Az én személyes történetem pedig, hogy mindennapom úgy kezdem, hogy számomra ismeretlen ember élete árán kaptam egy új esélyt. Ezért is kötelességemnek érzem így élni a beültetett vesével – tette hozzá a kiváló sportember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában