Vívás

2023.02.25. 18:07

Gachályi Gréta aranyérmes a csapattal a kadet Eb-n

Egy arany- és egy bronzéremmel zárták a magyarok a fiatalabbak, azaz a kadetek versenyeit a tallinni korosztályos vívó Európa-bajnokságon. Az U17-esek számára három csapatversennyel zárult pénteken az Eb, ezek közül kettőben dobogóra állhatott a magyar válogatott - az Eb eredményközlője alapján. A Nagy Blanka Virág, a nemrég még Békéscsabán versenyző, Gachályi Gréta, valamint Horváth Lotti, Terhes Hanna összeállítású párbajtőr együttes győzött.

Fotó: Andrea Alegni

Az elődöntőig egy 45:19-cel (Lettország) és egy 45:26-tal (Románia) jutottak el a hölgyek, és ezek a különbségek azért önmagáért beszélnek… Az elődöntőben viszont következett a mieink számára a nap legizgalmasabb és legszorosabb meccse Franciaország ellen. A két válogatott fej fej mellett haladt, a korosztályában tapasztaltnak és rendkívül eredményesnek mondható Gréti és Blanka mellett az alig 14 esztendős - küldöttségünk legfiatalabbja - Lotti is sokat tett hozzá ahhoz, hogy végül, egy nagyon izgalmas befejezés után 45:43-ra legyőzzék a mieink a franciákat. A döntő majdhogynem sétagaloppnak mondható az előzményekhez képest. Tehetségeink már a meccs elején elhúztak a lengyelektől, és ezt az előnyt végig meg is őrizték, a végeredmény 45:39 lett, és ez jelentette küldöttségünk ötödik Eb-aranyát.

Galli Zsolt válogatott edző természetesen elégedetten mondta el véleményét a magyar szövetség honlapjának:

– Nagyszerűen kiegészítette egymást a két tapasztaltabb, és a két tizennégy éves vívónk, igazán kivételes csapatot alkottak így négyen. Bíztunk a jó szereplésben, elvégre ebben a szezonban két körversenyt is megnyertünk, ebben az összeállításban pedig egyszer lettünk másodikok. Egyetlen szoros meccsünk volt, a franciák elleni elődöntő, de ott is csak pozitívumokat mondhatok mindenkiről! Tavaly sem voltunk esélytelenek, most sikerült nyernünk. Örülök, hogy mi tehettük fel a pontot az i-re ezen a kimagasló kadet Eb-n, gratulálok valamennyi vívónak és edző kollégámnak.

A Monori Mátyás, Papp Zsadány, Szalai Zalán, Vajda Oszkár négyes pedig harmadik lett kardban.

A magyarok ebben a korosztályban tíz érmet - öt aranyat, egy ezüstöt és négy bronzot - nyertek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában