Magyar Kupa

2023.02.07. 11:11

A nyolc közé jutásért küzdenek a csabai focisták

Kupaspecialistának talán túlzás lenne nevezni a Békéscsaba 1912 Előre labdarúgó-csapatát, de hogy „jól érzi” magát ebben a sorozatban az együttes, az biztos. Szerdán 13 órai kezdettel az NB I-es Zalaegerszegi TE FC ellen a legjobb 8 közé jutás lesz a tét a MOL Magyar Kupában.

Gajdács Pál [email protected]

Archív fotó: BMH

Idén június 13-án már 35 éve lesz, hogy az akkor még Magyar Népköztársasági Kupaként futó sorozatban, az akkor még Békéscsabai Előre Spartacus SC néven szereplő lila-fehér mezes egység a Budapesti Honvéd ellen legnagyobb sikerét jegyezve a honi kupában elhódította a trófeát, ami nem mellesleg a klub eddigi legnagyobb sikere.

Azt az eredményt azóta sem tudta megismételni a Békéscsaba, de tény, hogy – ha csak az utolsó három évet tekintjük –, ért el figyelemre méltó eredményeket. Ilyen a 2019–2020-as kiírásban a Ferencváros elleni 2–0-s diadal, amit a szintén élvonalbeli Puskás Akadémia ellen a legjobb 32 között már nem követett újabb bravúr, Felcsúton 3–0-ra a Fejér megyeiek győztek. A következő évben felejthető produkciót nyújtottak a lila-fehérek, már a 64 között búcsúztak, igaz kifogták az akkor NB I-ben szereplő Diósgyőrt (0–3).

Tavaly ugyanakkor kitettek magukért Lukács Raymondék. Az 5. fordulóban az élvonalbeli Gyirmót FC Győrt Ilyés Tamás, Gránicz Patrik és Hodonicki Márk találataival 3–1-re elpáholták, és az elődöntőért az Újpest FC csak kínkeservesen tudta két vállra fektetni, s csak 3–2-re tudta legyőzni a viharsarki együttest.

Az idei sorozatban a Békéscsaba a Csongrád-Csanád megyei I. osztályú Szegedi VSE-n (4–0) és az NB III-as FC Nagykanizsán (4–1), a Zalaegerszeg a harmadosztályú Kaposvári Rákóczin és az NB II-es Kolorcity Kazincbarcika SC-n jutott túl, mindkétszer 2–0-ra győzve.

Ami a két csapat eddigi bajnoki szereplését illeti, nos, a Békéscsaba a kiesés ellen küzdve 18. az NB II-ben, az egykor a Ferencvárost is irányító Ricardo Moniz edzette zalaiak 23 ponttal az NB I középmezőnyében, a 6. helyen állnak, legutóbb a Mezőkövesd-Zsóry FC ellen 0–0-s döntetlent játszottak.

A kék-fehérek minden bizonnyal nem akarnak leragadni a legjobb 16 között, ezért a továbbjutás reményében érkeznek Békéscsabára. A házigazda szerepét betöltő csabaiak ugyanakkor bravúrban bíznak, az esetleges továbbjutás, vagy egy tisztességes, szoros eredmény ösztönzőleg hathat a kiesés elleni bajnoki küzdelemre.

– Megpróbálunk minden kihozni ebből a mérkőzésből is, tehát egyértelmű cél a továbbjutás – mondta Brlázs Gábor a klub honlapján. – Tudjuk, hogy nagyon jó csapatról van szó, hiszen a Zalaegerszeg egy első osztályú középcsapat, amelynek azért nem sikerült túl jól a tavaszi rajt, ennek ellenére jól összerakott és képességekben is nagyszerű együttes. Hazai pályán játszunk, így az esetleges osztálykülönbséget a lelkesedéssel, valamint szurkolóink segítségével tudjuk kompenzálni. Mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a fizikai- és képességbeli hendikepet kiküszöböljük.

Ricardo Moniz, a ZTE edzője így látta az esélyeket:

– A Békéscsaba egy küzdeni tudó csapat, nincs veszteni valójuk, ezért bátor játékra számítok a hazaiaktól. Minden kupamérkőzés egy döntővel ér fel és minden kupameccs veszélyes lehet, ha nem adjuk a maximumot. Tisztában vagyunk azzal, hogy a legrövidebb utat a nemzetközi porondra a kupa jelenti, ezért fontos számunkra továbbjutás.  

A mérkőzést Rúsz Márton vezeti, a két asszisztense Horváth Róbert és Punyi Gyula lesz.

 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában