Kézilabda

2023.01.07. 16:39

Visszarázódott a férfimezőnybe az újkígyósi mesteredző

Az újkígyósi mesteredző, Skaliczki László tanácsaival eddig kiválóan menetel a Csurgó a férfi kézilabda élvonalban.

Papp Bálint [email protected]

Sűrű és változatos esztendőt búcsúztatott el Skaliczki László /Fotó: Tumbász Hédi/

Sűrű és változatos esztendőt búcsúztatott el Skaliczki László. Az újkígyósi mesteredző – aki az ünnepeket természetesen itthon töltötte a Békés megyei kisvárosban, amelynek a díszpolgára – tavaly a női vonal után visszatért a férfi kézilabdába: a másodosztályú helyi női együttesnél vezetőedzőként eltöltött két idényt követően nyártól már a férfi NB I.-es Csurgói KK-t segíti szakmai tanácsadóként.

Az őszi menetelés után ráadásul úgy tűnik, hogy igencsak gyümölcsöző az együttműködés eddig, hiszen a csurgói csapat 13 mérkőzés után nyolc győzelemmel, egy döntetlennel és négy vereséggel, 17 megszerzett ponttal az előkelő negyedik helyen vonulhatott el pihenőre és a világbajnokság miatt beiktatott szünetre a 14 csapatos férfi első osztályban.

– Mozgalmas év volt. Kezdtem a nőkkel, utána átmentem a fiúkhoz – tekintett vissza hírportálun érdeklődésére Skaliczki László. – A csurgói női csapatnál az év eleji nehézségek, a sérülések és több játékos távozását követően, amit ebből a szituációból ki lehetett hozni, azt közösen megtettük.

Ezután jött egy kedves felkérés a helyi NB I.-es férficsapattól, hogy a szakmai tapasztalatommal igyekezzek segíteni Baranyai Norbert vezetőedző munkáját. Érdekes kihívás volt számomra, egy új feladat, amit korábban még nem csináltam. Ehhez először természetesen az kellett, hogy újra visszarázódjak a férfimezőnybe a női vonal után.

Az újkígyósi mesteredző a női vonal után visszatért a férfi kézilabdába /Fotó: Karnok Csaba/

A korábban a Szeged és a Dunaújváros féri kézilabdázóit is magyar bajnoki címig vezető, a Dunaferr együttesével Magyar Kupa-győzelmet is ünneplő tréner a fiúkhoz visszacsöppenve újra szembesült a két szakág között meglévő, magától értetődő különbségekkel is.

– A férfiaknál nyilvánvalóan mások a prioritások, mint a női kézilabdában, tehát újra kellett alkalmazkodnom bizonyos dolgokhoz, két és fél után újra „megismerni” a férfimezőnyt – folytatta Skaliczki László. 

– Izgalmas ez a feladat és külön örömteli, hogy a csapat és az edzőkolléga is nagyon jól kezelte az új helyzetet és a munka hozományaként jelenleg a legjobb négyben vagyunk a tabellán. Ez jó kiindulási alap, hogy az eddigiekre támaszkodva mindenki igyekezzen továbbra is a legtöbbet kihozni magából. Az Egyesült Államokban a csapatok öltözőiben szokták kiírni, hogy „Mindenre képes vagyok”. Csurgón most mi is képesek vagyunk rá, bizonyítottuk már eddig is az idényben, hogy bizonyos helyzetekben és meccsek szakaszaiban nagyon jó teljesítményt tudunk nyújtani. Mostantól az a cél, hogy a negatív periódusokat rövidítsük.

Mit kíván még az újabb évtől a rutinos szakember?

– Egészséget mindannyiunknak, a komplett családnak. Békét is, az is nagyon sokat jelentene. Magamnak azt, hogy még legyen dolgom a kézilabdában, hogy örömömet leljem benne. Hiszen a zárszámadás felé haladva ez is egy lényeges szempont. Gabriel García Márquez mondta, nem az a fontos, amit átéltél, hanem amire és ahogyan visszaemlékszel, amikor el akarod mesélni az életed történetét – lassan már nálam is ez történik, így olyan emléknyomokat kell rögzíteni, ami megfelel ennek a szempontnak. 

A magyar férfi nemzeti együttest 2001 és 2008 között irányító tréner elmondta, válogatott szinten keretbe zárta az elmúlt évet a két világverseny, a férfi és a női Európa-bajnokság.

– Mindkét Eb felemás érzéseket hozott, sőt, inkább több negatívumot. A Veszprémtől bravúr volt, hogy bejutott a négyes döntőbe a Bajnokok Ligájában, de ott már nem sikerült a hozzá méltó jó eredményt elérnie. A nőknél a Győr sem tudta megnyerni a BL-t, így összességében mondhatjuk, hogy stagnálás és egy kicsi visszalépés jellemezte a magyar kézilabdázás elmúlt évét. A következő időszak stratégiai tervének kidolgozása során figyelembe kell venni, hogyan tudna ebből a helyzetből elmozdulni mindkét szakág, amelyeknek nyilván különböző nehézségekkel kell szembenéznie.

Skaliczki László az olimpiai ciklus felénél tartva reméli, hogy a 2023-as esztendő sikeres lesz a honi kézilabdában:

– Jó lenne, ha legalább az egyik nemzeti csapat ott lenne jövőre a párizsi olimpián. Az is fontos tényező idén, hogy a jelenlegi nehéz gazdasági körülmények között, a mosatni energiaárak mellett a klubok hogyan tudnak megbirkózni a helyzettel. Fontos a stabil működés, hiszen csak ekkor lehet a minőségi munkára is odafigyelni. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában