Extraliga

2023.01.14. 20:10

Röplabda: a régi rangadók színvonalát idézte a nyíregyházi csata - galériával

Az első két szett elvesztése után nagyon nehéz helyzetbe került a Swietelsky-Békéscsaba a Fatum-Nyíregyháza otthonban, de sikerült összeszedni magát a csapatnak és megfordította az eredményt a női röplabda Extraliga 8. fordulójában.

G. P.

Forrás: Facebook

A szlovén Selena Leban és a török Yagmur Karaoglu pontjaival a mérkőzés elején még a Nyíregyháza vezetett, ám ezután Drpa beindította a pontgyártást és gyorsan fordított az eredményen a Békéscsaba. 10:13-nál időt kért a hazaiak edzője, mire csapata megtáltosodott, pár perccel később Tóth Gábor járt el ugyanígy, ám mivel a helyzet csak romlott, 18:15-ös hazai előnynél másodszor is kihívta magához a tanítványait. Egy 5:0-s hazai sorozat után már behozhatatlanná vált a csabaiak hátránya, és gyakorlatilag el is „engedték” ezt a játszmát.

A második szettben összekapták magukat a csabaiak, és az elején ugyan egy pillanatra megtorpantak, aztán gyorsan kiegyenesedtek. A szabolcsiak azonban láthatóan nagyon felszívták magukat az idei első tétmérkőzésükre és hamar behozták a mínusz hárompontos hátrányukat, ekkor, vagyis 11:11-nél ismét a csabai edzőn volt a sor, hogy időt kérjen. Sikerült is visszavenni a vezetést, ám újra beállt egy csabai rövidzárlat, amit a roppant lelkesen és – tegyük hozzá – nagyon jól játszó nyíregyháziak ki is használtak. Több fordulatot is hozott a játékrész hajrája, Vaszileváék ismét feljöttek és fordítottak, de a végén mégis Lebanék keze emelkedhetett a magasba, így már 2:0-ra vezetett a csapatuk.

Vesztett helyzetben, 0:2-nél kezdett el úgy röplabdázni a Békéscsaba, ahogy azt sokan az elejétől várták volna. Kezdetben ugyan még a Fatum ügyeskedett, de a 3. játszma első harmadának végén már a Békéscsaba vezetett, majd egy remek 7:0-s etappal gyakorlatilag pontot is tett a játszma végére a vendégegyüttes, az utolsó sikeres megmozdulás Bodnár Dorottya nevéhez fűződött. Következhetett a negyedik felvonás!

Rendesen belekezdett a Fatum, 5:1 után Tóth Gábornak máris időt kellett kérnie. Bodnár Dorottya percei következtek, aki három pontot szerzett, ebből kettőt ász után. Drpa egyenlített, s innentől kezdve a csabaiak uralták a játékot, három-négy pontos különbséggel vezettek. Drpa, Aktas és Vaszileva is hozzátette a magáét. A hajrára sem változott a helyzet, érett nagyon az ötödik, döntő játszma. Marta Drpa ütései záporoztak a túloldalra, végül Kovács-Francesco hibája kellett ahhoz, hogy a Csaba értékesítse a szettlabdát.

Lendületben maradt a 0:2-ről egyenlítő Békéscsaba és az 5. játszma elején sikerült ellépnie négy ponttal. Ekkor Vaszileva vitte a prímet, a túloldalon pedig Jurdza igyekezett hátára venni a csapatát. A csabaiak azonban nem sokat teketóriáztak, egymás után négy pontot szerezve lezárták a kétórás csatát és győzelemmel kezdték a naptári évet az Extraligában.

Tomás Varga: – Gratulálok a Békéscsabának a győzelemhez! Sajnos ehhez most mi is hozzájárultunk, mert egy verhető Békéscsabától kaptunk ki, úgyhogy sajnálom, mert tényleg nagyon jól játszottunk az első két szettben. Számomra érthetetlen módon álltunk meg ott, nem tudtuk végigvinni a játékunkat. Tapasztaltabban lettünk ezzel a három–kettővel. 

Tóth Gábor: – Tompán kezdtük a találkozót, amit a jól küzdő Nyíregyháza remekül használt ki. A harmadik szettre ritmust váltottunk, nyitásaink hatékonysága javult, amivel megváltozott a mérkőzés képe és rá tudtuk erőltetni akaratunkat a házigazdákra, ez eredményezte a győzelmünket. 

Nulla–kettőről fordítottak

Fatum-Nyíregyháza–Swietelsky-Békéscsaba 2:3 (18, 23, –13, –18, –7)

Extraliga női mérkőzés. Nyíregyháza, 500 néző. V.: Adler László, Sík Barbara. 

Nyíregyháza: Cicic 6, Leban 18, Lászlop 6, Karaoglu 4, Belova 7, Cepni 14. Cs.: Tóth F. (liberó), Jurdza 11, Kovács-Francesco. Vezetőedző: Tomas Varga. 

Békéscsaba: Glemboczki 3, Bodnár 9, Drpa 26, Vaszileva 19, Pintér 6, Bagyinka. Cs.: Kertész, Molcsányi (liberók), Olinyik, Aktas 16, Moser, Szatmári. Vezetőedző: Tóth Gábor.

Az eredmény alakulása. 1. szett: 3:1, 5:8, 10:13, 16:13, 23:16. 2. szett: 2:5, 6:5, 8:11, 11:11, 15:16, 20:17, 22:23, 24:23. 3. szett: 5:3, 8:10, 8:17, 12:23. 4. szett: 5:1, 6:6, 7:10, 12:16, 15:19, 18:23. 5. szett: 1:5, 4:9, 7:14.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában