Sportcsillagok

2023.01.31. 19:27

Élsportolói fogadás: a legjobbakat jutalmazták Békéscsabán – galériával, videóval

Díjazták az előző év legeredményesebb békéscsabai sportolóit, edzőit és egyesületeit azon az élsportolói fogadáson, amelynek kedden a városi sportcsarnok adott otthont. A rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket dr. Dányi Józsefnek és Szigeti Csabának. Bekerült Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé a számos kiváló tornászt nevelő edzőpáros, Unyatinszkiné Karakas Júlia és Unyatinszki Mihály, valamint a cselgáncsozó Gyáni János.

Licska Balázs, [email protected]

Halhatatlan sportcsillagok: Unyatinszki Mihály és Unyatinszkiné Karakas Júlia torna mesteredzők, valamint Gyáni János cselgáncsozó /Fotók: Für Henrik/

Az év női sportolója a súlyemelő Mitykó Veronika lett, a férfiaknál nem osztották ki most ezt a díjat. Az év utánpótláskorú leány sportolója egyéni sportágban a párbajtőröző Gachályi Gréta lett, csapatsportágban pedig a kézilabdás Bucsi Lili. Az év utánpótláskorú fiú sportolója címet az atléta Steigerwald Ernő érdemelte ki. Az év fogyatékossággal élő sportolójának az úszó Zsilinszki Orsolyát választották. 

Az év női sportolója a súlyemelő Mitykó Veronika lett, mellette edzője, Bökfi János

Az év edzője Urbanikné Rozsa Mária, az atlétikai klub trénere lett, az év sportvezetője pedig az aktív sportvezetői feladatoktól 40 év után visszavonult Lovas István, a József Attila Lakótelepi Tömegsport Egyesület ügyvezetője. Az év csapatának a Békéscsabai Röplabda SE-t választották, a röplabdás lányok tavaly a Magyar Kupában bronz-, a bajnokságban pedig ezüstérmet szereztek, a díjat Molcsányi Rita csapatkapitány vette át. 

Az év támogatója címet az atlétikai klub névszponzora, a Kopp Export-Import Kereskedelmi Kft. érdemelte ki. A Fair Play-díjat az Alföld Vívó Akadémia korábbi vezetőedzője, Galli Zsolt vette át. Megválasztották az év sportpillanatát is: a számos világ- és Európa-bajnoki címet nyert kick-boxos, Debreczeni Dezső együtt örült lányaival, Lillával és Fridával a gyerekek korosztályos világbajnokságon szerzett aranyérmének.

További elismeréseket is átnyújtottak sportolóknak és felkészítőiknek. Így az atléták közül Oláh Barbara, Kovács Alexandra, Kis Petra Sára, Zahorán Milán, Erős Eszter, Baukó Petra, Mihály Réka, Tajti-Márton Anita, Bor Benjamin számára, valamint a röplabdások közül Tuska Brigitta, Fekete Ramóna, Gajdács Lina és Nánási Zoé részére. 

A kick-boxosok közül Debreczeni Lilla, Batke Erzsébet, Jancsó Lili Berta, Debreczeni Frida, Fazekas Kinga, Stír István, Szikora Gergő, Fördős Jázmin, Petró Bálint, Born Henrik, Szekeres Flóra, Szikora Bence, Jancsó Csenge és Viczián Dániel vehetett át jutalmat. A légtornászok közül elismerték Kopcsák Lujzát és Bácskay Adélt.

A rendezvényen megemlékeztek arról is, miszerint tavaly volt 30 éve, hogy Ónodi Henrietta olimpiai bajnoki címet szerzett Barcelonában. Ő az egyedüli, aki békéscsabai klub színeiben nyert aranyérmet az ötkarikás játékokon. 

A sportszakmai tanácsadó testület döntése alapján Békéscsaba Halhatatlan Sportcsillagai közé került a két torna mesteredző, Unyatinszkiné Karakas Júlia és Unyatinszki Mihály, valamint a cselgáncsozó Gyáni János. 

Az Unyatinszki házaspár tagjai minden idők legeredményesebb békéscsabai edzői, 1980-ban kezdték a közös munkát. Négy tornászgenerációt neveltek fel Békéscsabán, olimpiai, világ- és Európa-bajnok került ki a kezeik közül, köztük Ónodi Henrietta. 

Gyáni János kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes, világbajnoki 5. helyezett, hatszoros magyar bajnok, két olimpián vett részt. Pályafutása befejezése után megalakította a Békés Megyei Kano Judo SE-t, amelynek ma is elnöke és mestere.

Az oklevél átadását követően a halhatatlanok megörökítették kézlenyomatukat és aláírásukat is az utókor számára.

A rendezvényen átadták a Békéscsaba Sportjáért kitüntetéseket is, amelyeket ezúttal dr. Dányi József és Szigeti Csaba érdemelt ki. 

Szarvas Péter polgármester adta át az elismerést dr. Dányi Józsefnek.

A főorvos fiatalon úszott, vízilabdázott. Szegeden szerzett orvosi diplomát, sebészként 1979-ben került Békéscsabára. Az Előre labdarúgóihoz 1984-ben került, több mint három évtizeden át szolgálta a futballcsapatot csapatorvosként, részese volt a legnagyobb sikereknek. A férfi és a női kézilabdázóknál is szerepet vállalt, de besegített más egyesületeknél, sportolóknál is. 

Varga Tamás alpolgármester gratulál Szigeti Csabának (jobbra).

Szigeti Csaba újságíróként dolgozott különböző napilapoknál, majd 2002-ben a városházán helyezkedett el, ahol jelenleg az oktatási, közművelődési és sportosztályt vezeti. Az ő ötlete volt és ő valósította meg a helyi sporttörténeti gyűjteményt. A hivatali teendői mellett sport témában kutat és ír, eddig négy hiánypótló, helyi sporttörténeti kötet jelent meg neki köszönhetően.

– Sok örömet, élményt és barátot szerzett a sport révén – mondta dr. Dányi József. Szigeti Csaba úgy fogalmazott, óriási megtiszteltetés azon sportemberek közé tartozni, akik korábban kiérdemelték ezt az elismerést.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában