Szintlépés

2023.01.03. 10:55

Baran Ádám: kivételes lehetőségeket tartogat az új esztendő a csabai röplabdának

Az eredményes 2022-es év után idén újabb szintet szeretne lépni a Békéscsabai RSE. Baran Ádám elnök a klub honlapján beszélt a tavalyi sikerekről és az idei esztendő terveiről is.

Gajdács Pál [email protected]

Baran Ádám /Archív fotó: Bencsik Ádám/

– Elmondható, hogy országos és nemzetközi viszonylatban is kivételes, amit a komplett BRSE holding csinál – összegzett Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke a 2022-es esztendőre visszatekintve. Véleménye szerint a klub már régóta túlmutat azon, hogy sikeres utánpótlás-bázis, vagy hazai és nemzetközi porondon sikeres felnőtt csapat, amit a 2022-es esztendő is bebizonyított.

Ezek fenntartása és fejlesztése mellett ugyanis saját erőből üzemeltetnek egy közel kétmilliárdos létesítményt, a Békéscsabai Röplabda Akadémiát, ahol általános iskolai kiválasztó programot, egészségnapokat, és három korosztályos utánpótlás-döntőnek is otthont adtak és rendeztek egy nemzetközi sporttudományos konferenciát, illetve egy válogatott mérkőzést is hoztak Békéscsabára.

Utóbbi a magyar röplabdázás szempontjából is kivételes kezdeményezés és megvalósítás volt.

– Profibban működik a munkaszervezet, mint korábban, méghozzá úgy, hogy komoly teher van rajtunk. Az előző években megszilárdult az a fajta koncepció és filozófia, amiben mindannyian hiszünk. Azt valljuk, hogy ez az út sikerekkel kecsegtet utánpótlás- és felnőttszinten egyaránt – mondta a klubvezető. Ebben olyan szakemberekre számítanak a klubnál, mint a felnőttcsapat vezetőedzője, Tóth Gábor, vagy Ferenc Károly fizioterapeuta, erőnléti edző, akik Antonio Ferrarival statisztikussal és Filius István másodedzővel együtt szoros egységet alkotnak, velük hosszú távon terveznek.

– Az utánpótlás-döntőkre büszke vagyok, valamint arra is, hogy hosszú idő után ismét női válogatott mérkőzésnek adott otthont Békéscsaba – emelte ki a tavalyi eredmények közül Baran Ádám. 

– Megemlíthetem a felnőtt csapat szereplését is, ahol igyekszünk egy inspiráló közeget létrehozni, a közös célok pedig motiválhatják a játékosokat. A profi sportban az eredménycentrikusság kiemelt fontossággal bír, de én nem vagyok csalódott azért, mert 2022-ben „csak” egy bajnoki ezüstérmet és egy kupabronzot nyertünk. Az az elvárás 2023-ra, hogy valamelyik sorozatot meg kell nyernünk (ebbe beletartozik a MEVZA is), és ez a garnitúra alkalmas rá. Nyáron sokat dolgoztunk azon, hogy olyan játékosok kerüljenek ide, akik ennek meg tudnak felelni. A professzionális sport önző világ. Mi az egységességre törekszünk, de persze előfordul, hogy ez nem mindenkinek kényelmes. Aki nem tudja a saját érdekét alárendelni a klubénak, az az együttműködés rövid úton megszűnik.

A jövőt tekintve a BRSE elnöke az utánpótlás-nevelés professzionalizálását nevezte meg prioritásnak. Hosszú távú víziójuk, hogy a Békéscsabai RSE úgy legyen sikeres itthon és nemzetközi szinten is, hogy a csapat gerincét saját nevelésű játékosok adják. 

– Szeretnénk, hogy mentálisan, fizikálisan és taktikailag jól felkészített, sikerre éhes fiatalok dörömböljenek a felnőtt csapat ajtaján – folytatta az elnök. – Ettől sajnos jelenleg messze vagyunk. Paradigmaváltásra lesz szükség. Már elkezdtünk dolgozni azon, hogy új alapokra helyezzük a BRSE utánpótlását, ami a mostaninál hatékonyabb lesz és követi a stratégiánkat.

Rengeteget invesztáltunk a fiatalok képzésébe minden téren, ennek záros határidőn belül termőre kell fordulnia. Nem utánpótlás bajnoki címeket akarunk gyűjteni, hanem sikeres felnőtt sportolókat nevelni.

Baran Ádám úgy véli, hogy a tegnap sikere nem elég. Folyamatosan harcolni kell és a legmagasabb célokat ostromolni, motiváltan és elkötelezetten. 

– A középszerűség és a kényelem maximum középtávon kifizetődő. 2023-ban még többet fogunk dolgozni azon, hogy a magasra tett célokat elérjük. Kivételes lehetőségeket tartogat számunkra ez az év, több területen is vannak már olyan megállapodásaink, amik erre világítanak rá. Hiszek abban, hogy kemény munkával és összefogással ezeket a célokat meg is fogjuk valósítani és egy páratlanul sikeres évet zárhatunk.

Korábban Tóth Gábor, a csapat vezetőedzője is kifejtette véleményét, számára a 2022-es év legfontosabb tanulsága az volt, hogy hallgasson a megérzéseire, akkor is, ha abban a pillanatban nem feltétlenül a kényelmet vagy a kitaposott utat jelentik. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában