Évértékelő

2023.01.08. 16:07

Az asztalitenisz-élet országos szinten is kiemelkedőnek számít Békésben

Nagy reményekkel indult neki a Békés Megyei Asztalitenisz Szövetség az elmúlt évnek, amely a járvány lecsengésével megpróbálta a megszokott versenyeket megrendezni, a tavaszi megyei bajnokságot méltóképpen lezárni.

Papp Bálint [email protected]

A bizakodás éve. Egy szóval így lehetne jellemezni a 2022-es esztendőt a megyei asztaliteniszben. Ahogyan azt Csabai Dániel, a Békés Megyei Asztalitenisz Szövetség alelnöke lapunknak értékelve elmondta, a megelőző két év a sportágukban is korábban még nem ismert új kihívások elé állította a versenyzőket és a viadalok szervezőit.

– Sok egyesület kényszerült „kapuit” bezárni a világjárvány alatt, így a megszokott edzések elmaradtak, a fiatal és kezdő sportolók lelkesedése megcsappant. Ezek után nagy reménnyel indult neki a megyei szervezet az elmúlt évnek és a járvány lecsengésével megpróbálta a megszokott versenyeket megrendezni, a tavaszi megyei bajnokságot méltóképpen lezárni – mondta Csabai Dániel.

A megyei csapatbajnokság tavaszi idényét az eleki sportcsarnok felújítása miatt a békési teremben kezdték meg a csapatok. A három osztályból álló amatőr liga országos szinten is jelentős létszámot képvisel, hiszen a 35 csapat közel 150 asztaliteniszezőnek biztosít rendszeres játéklehetőséget. Hagyomány, hogy a bajnokságot egy egyéni versennyel zárják le a rendezők: a Keresztes Sándor-emlékversenyen több mint 60 játékos ragadott ütőt.

– A nyári pihenő után a versenykiírásnak megfelelően a 2022–2023-as csapatbajnokságra már-már rekord közeli, 37 együttes nevezett be a három osztályba, így elmondható, hogy az amatőr tornarendszerben lebonyolításra kerülő viadal iránt töretlen az igény – tájékoztatott az alelnök.

Ami a felnőtt versenyeket illeti, tavaly immár 12. alkalommal rendezték meg Eleken (ahol a helyi egyesület és a helyi önkormányzat is töretlen támogatója a sportágnak) a Március 15. Kupát.

– A vírus miatt verseny nélküliévek után rengeteg játékos indult – mondta Csabai Dániel. – A lebonyolítás lehetővé tette, hogy az NB-s bajnokságokban szereplők is nevezzenek az egyéni küzdelmekre. A várakozások felülmúlva végül 107 sportoló állt asztalhoz, elmondható, hogy a megyei asztalitenisz krémje jelen volt.

A sportvezető kitért egy másik, a tavaszi versenynaptárban szintén szerepelt, nagy hagyományokkal rendelkező viadalra is: a sarkadi Bertalan Sándor-emlékversenyen a megszokott nagy létszámban ragadtak ütőt a megyei játékosok.

– Egyesületeink bizonyították, hogy igenis számolni kell velük – tért ki a felnőtt mezőnyre Csabai. – Hihetetlen eredmény, hogy a Mezőberényi HED-LAND SE csapatai megnyerték az NB I.-es és az NB II.-es bajnokságot is, méghozzá fölényesen, hiszen a tavaszi második kört is tetemes előnnyel kezdték, így nem volt kérdéses a győzelmük. Ehhez a nagyszerű meneteléshez csatlakozott a Békési TEAM együttese is, amely szinte hibátlan teljesítménnyel megnyerte az NB III.-a bajnokságot. Ezekben a sikerekben kiemelendő a két mester, a mezőberényi Jámbor Zoltán és a békési Balogh József szerepe.

Október elején került sor az immár legnagyobb hagyományokkal rendelkező, nemzetközi és országos jelentőségű dr. Bándi Andor-emlékversenyre, amelyet 33. alkalommal rendeztek meg Békéscsabán 120 veterán asztaliteniszező részvételével. Megyei aranyéremnek is örülhettünk Styr György, Sarkadi Árpád párosban aratott győzelme révén.

– A tavalyi év utolsó felnőtt egyéni versenye – találó módon – az újabb nehézségekre reflektálva a Didergő-kupa nevet kapta. Szerencsére csak a terem hőmérséklete maradt el a megszokottól, ellentétben a verseny hangulatával – emlékezett vissza az alelnök. – A több mint negyven játékos kiváló meccseket játszott a hosszabb téli pihenő előtt.

Az utánpótlás korosztályokban februárban a legkisebbek versenyével kezdődött el a tavalyi versenyév. Az újonc és serdülő megméretésen a lányoknál az ASE Orosháza és a Gerendási SE tehetségei uralták a mezőnyt, míg a fiúknál a Szarvasi Körös ASE játékosai domináltak. Tekintve az előző esztendők nehézségeit, a versenyre nevezett 21 fő a legkisebb korosztályban várakozáson felülinek mondható.

– Az Országos Diákolimpián is kimagasló eredményt értek el fiataljaink – szögezte le Csabai Dániel. – A békési Balogh Ágnes Kíra, a szarvasi Szántosi Dávid és a gerendási Németh Beatrix is megnyerte saját kategóriáját a 390 fiatalt felvonultató versenyen. Decemberben, még a karácsonyi ünnepek előtt rendezték meg az elmúlt év utolsó utánpótlás-versenyét. A régi időket idéző létszám nevezett be a 14 év alattiak versenyére, 30 gyermek játszott a nézők számára is izgalmas meccseket. Érdemes kiemelni, hogy a nyáron alakult új szarvasi utánpótlás- egyesület, a Demeter Lehel ASE tanítványai szerezték meg a legtöbb érmet a fiúknál.

A sportvezető összegzésében hangsúlyozta, a megyei asztalitenisz élet a nehézségek ellenére országos szinten is kiemelkedő, versenyzői létszámát és minőségét tekintve egyaránt:

– Ez természetesen közös siker, a támogatók, a megyei szövetség, a klubok és játékosok érdeme. Minden megyei asztaliteniszező nevében kijelenthetem, hogy az idei évre is hasonló sikereket kívánunk és a meglévő biztos alapokról tovább építkezhetünk szeretett sportágunkért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában