Vívás

2022.12.19. 18:06

Remekeltek a régiek

A hagyományosan karácsony előtt megrendezett felnőtt országos bajnokságnak a „vívószentély”, a budapesti Gerevich Aladár Sportcsarnok adott otthont. Mint mindig, most is nagy létszámok, remek hangulat, nagy csaták, meglepetések, papírforma eredmények jellemezték a hazai vívás legnagyobb eseményét.

Gajdács Pál [email protected]

AVA vívói tisztességgel helytálltak

Forrás: BMH

A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia mindkét párbajtőr számban képviseltette magát. A 178 vívót felvonultató férfi mezőnyben Lenkefi Soma próbált szerencsét. A csoportkörből továbbjutott, de a táblán már nem jutott messzire, végül a középmezőnyben végzett. Érdemes megemlíteni, hogy a békéscsabai egyesületben nevelkedett Keszthelyi Zsombor szenzációs vívással egészen az aranycsatáig menetelt, két olimpiai bronzérmest, Marosi Ádámot (öttusa) és honvédos klubtársát Rédli Andrást is legyőzve. A döntőben aztán alulmaradt a rutinosabb Bányai Zsomborral (Vasas) szemben. Ezüstérme így is szenzációs teljesítmény.

A hölgyek 119-en léptek pástra. Köztük két csabai fiatal, Gachályi Gréta és Bencsik Anna, valamint a versenyre reaktivált korábbi csabai kiválóság, Szabó Réka. Anna búcsúzott először, Somához hasonlóan ő is a középmezőnyben végzett. Grétát egy fordulóval később a BVSC vívója Tóth ütötte el a továbbjutástól, így tavalyi remeklése után meg kellett elégednie a 18. hellyel. Réka nagy küzdelemben legyőzte a fiatal Rózsást (MTK), majd a döntőért kikapott a jelenlegi legjobb magyar vívótól, a világranglista negyedik helyezettjétől, Kun Annától (Tata). Réka a 14. helyen fejezte be az egyéni versenyt.

Itt érdemes megemlíteni, hogy az AVA korábbi tehetsége, a már a BVSC-t erősítő Dékány Kinga bejutott a nyolcas döntőbe, ahol egyetlen találattal szenvedett vereséget a fentebb említett Kunnal szemben, végül a 6. helyen végzett.

A csapatversenynek a csabaiak a kölcsönbe érkezett diósgyőri Nagy Kingával megerősítve vágtak neki. A tizenkilenc csapatos mezőnyben a Szolnoki Sportiskola volt az első ellenfél, s a papírformának megfelelő győzelem (45:26) született. Az MTK második csapata következett. A hatodik párig úgy tűnt, hogy meglepetés születik, de a csabaiak ekkor elkapták a ritmust és megfordították, majd meg is nyerték az összecsapást (44:39). A döntőbe kerülésért a korábbi években tataiként bajnokságokat nyert, idén Tatabányai SC-ként induló, Kun Anna vezette csapatot kellett volna legyőzni. Az AVA vívói kemény csatára késztették a verseny nagy esélyesét, de végül ők készülhettek a döntőre (39:45). A bronzéremért a Dékány Kinga vezette BVSC volt az ellenfél. A fáradó AVA vívói tisztességgel helytálltak, de a tavalyi bronzérem után idén a büszkeségre okot adó negyedik hely jutott a Bencsik Anna, Gachályi Gréta, Nagy Kinga, Szabó Réka összetételű csapatnak.

Az egyéni döntő szüneteiben, a Magyar Vívás Napja keretein belül, hagyományosan az év kiemelkedő eredményeit elért sportolókat és edzőiket köszöntik. A békéscsabai szakosztályból a kadet Európa-bajnoki aranyérmes, junior csapatban Európa-bajnok, egyéniben bronzérmes Gachályi Gréta és edzője Galli Zsolt részesült elismerésben. Galli Zsoltnak megköszönték a Magyar Vívó Szövetség elnökségében, a vidéki klubok képviseletét tizenhárom éven át ellátó munkáját is.



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában