Vívás

2022.11.07. 14:24

Gachályi Gréta ezüstérmeket szerzett a Magyar Kupán

A világjárvány után magára talált a vívás. Mi sem jellemzi ezt a tényt, minthogy újra nagy versenyzői létszámnak örvendhettek a kadet és junior korosztály második Magyar Kupa fordulóján, a budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnok valamennyi vívótermére kitehették a „Telt ház” táblát. Mindenütt száz fölött volt a pástra lépők száma.

G. P.

Gréta, edzőjével, Galli Zsolttal.

A kadet hölgyeknél 112-en kezdték meg a küzdelmet. Mind a négy csabai lány továbbjutott a csoportjából, közülük is kiemelkedett Gachályi Gréta, akit megszúrni is alig tudtak ellenfelei, hat csörtében összesen hat találatot kapott. Juhász Hanna és Pataki Anna már a tábla első körében összekerült, asszójuk Hanna sikerét hozta. A következő forduló aztán se neki, se Somogyi Alíznak nem sikerült. Pataki 82., Juhász 48., Somogyi 42. lett. Gréta viszont bombaformában vívott. 15:6, 15:6, 15:4, 15:4, 15:3. Ezzel az eredménysorral jutott be a nagydöntőbe, ahol a papírformának megfelelően a ranglista vezetője, régi nagy ellenfele, a debreceni Nagy Blanka várt rá. 

Szorosan alakult a mérkőzés, a végét jobban bírta a cívis városi lány, aki két tussal győzött, s így övé lett az aranyérem, Gréta a dobogó második fokára állhatott fel.

Gachályi a junior női mezőnyben (110 vívó) is érdekelt volt. A csoportkörben ezen a napon sem talált legyőzőre. A táblán is az előző napot idéző győzelmekkel menetelt egészen a legjobb négyig. Itt az MTK vívója, Gálfalvy Réka várt rá, aki az idei U23-as Európa-bajnokság ezüstérmese. Sokáig úgy tűnt, hogy Grétinek meg kell elégednie a bronzéremmel, de az utolsó harmadban erőtartalékait mozgósítva fordított és győzött. A döntőben megismétlődött az előző junior Magyar Kupa párosítása, ahol Wimmer Dorina volt az ellenfél. Azon a versenyen az MTK tehetsége győzött és ezúttal is a pihentebb fővárosi lány kerekedett felül.

Gréta két nap alatt két rendkívül értékes ezüstérmet szerzett.

Gréta két nap alatt két rendkívül értékes ezüstérmet szerzett, nem is akármilyen vívással. Ezekkel az eredményekkel mind a két ranglistán a harmadik helyen áll. Decemberben újabb nemzetközi megméretések következnek, junior világkupa és kadet körverseny, mindkettő Németországban.

A kadet fiúk (105 vívó) között az AVA ifjús tehetsége, Petrovszki Áron egyre följebb tekint, rengeteg tapasztalatot szerez az idősebbekkel vívott versenyeken. A csoportból négy győzelemmel jutott tovább, majd legyőzte a ranglista 6. tapolcai Süketest is. A továbblépésben aztán a világbajnoki döntős Pelle (Honvéd) akadályozta meg. Áron 29. helyezésével igencsak elégedett lehet.

A junior férfiak mezőnyében (133 vívó) három csabai lépett pástra. A csoportkör egyiküknek sem okozott megoldhatatlan feladatot, majd a tábla első asszóját is megoldották, ami különösen Petrovszki Árontól volt bravúr, hiszen jóval tapasztaltabb, előrébb sorolt balatoni versenyzőt múlt felül. A 32-be jutás aztán nem sikerült, ellenfele a ferencvárosi Horváth Ádám már a válogatottban is bemutatkozott, s érvényesítette nagyobb tudását. Nem sikerült továbblépnie Tóth Marcellnek sem, őt kellemetlen stílusú balatoni ellenfele akadályozta meg ebben. Lenkefi Soma viszont magabiztos győzelemmel lépett tovább és a nyolcaddöntő is közel volt hozzá, hiszen négy találattal is vezetett a Honvéd versenyzője, Karácsony ellen, de végül egyetlen találattal alulmaradt. Lenkefi a 29., Tóth a 46., Petrovszki az 59. helyet szerezte meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában