Röplabda

2022.09.28. 09:59

Nemzetközi mérkőzések jelentik a bajnoki főpróbát

Két nemzetközi kupamérkőzéssel kezdődik meg októberben a Swietelsky-Békéscsaba számára a 2022–23-as idény. A csapat visszatér a a Közép-európai-ligába, azaz a MEVZA-kupába, amit 2017-ben és 2018-ban is megnyert. Tóth Gábor vezetőedző és Varga Róbert technikai igazgató a klub honlapján beszélt a sorozattal kapcsolatos terveikről.

Gajdács Pál

Fotó: Pusztai Sándor

Röplabda A Közép-európai Ligával együtt négy sorozatban, az Extraligában, a Magyar Kupában és a CEV-kupában kell helytállnia a Békéscsabának.

– Örülünk annak, hogy sok nívós meccset fogunk játszani, és ez akár a bajnokság kimenetelét is befolyásolhatja, mert tavaly sem volt bennünk elég meccs – fogalmazta meg gondolatait Tóth Gábor. – Azzal, hogy több színvonalas mérkőzést játszunk, nagyobb rutint is szerzünk és jobban tudjuk építeni a játékunkat. A program szempontjából edzések helyett nagy téttel bíró találkozóink lesznek hétközben, a célunk pedig a döntőbe jutás. Formát élesíteni szinte lehetetlen heti két-három meccsre, viszont van mozgásterünk, a játékoskeretünk abszolút forgatható és mindenkinek tudunk majd lehetőséget adni arra, hogy bizonyítson. Akár két, egészen jó csapatot is ki tudunk állítani. Nyáron végig azt tartottuk szem előtt a keret építésekor, hogy hosszú lesz a szezon, igyekeztünk minden posztra két hasonló képességű játékost igazolni – magyarázta a szakember.

Szükség is lesz a bő játékoskeretre, ugyanis a szezon első két hónapja rendkívül sűrűnek ígérkezik.

Varga Róbert arról beszélt, hogy a a MEVZA-kupában a csabaiakon kívül Ausztria, Horvátország, Szlovénia és Ukrajna csapatai mérik össze tudásukat.

– Mivel minden együttes érintett valamilyen, az Európai Röplabda Szövetség (CEV) által lebonyolított kupasorozatban, így a MEVZA a minitornás lebonyolítás mellett döntött. Ezek közül kettőt is mi rendezünk meg – mondta a klub honlapján a technikai igazgató.

A békéscsabaiak idén ezen a fronton hazai pályán három mérkőzést játszanak. Az Extraliga rajtja előtt október 11-én, kedden az ukrán Prometey, két nappal később, a horvát OK Marina Kastela, december 7-én, szerdán a szintén horvát Mladost Zagreb lesz az ellenfél. A kupában összecsapnak még a Calcit Kamnik, Nova KB Maribor (mindkettő szlovén) és a Steelvolleys Askö Linz (osztrák) csapatával is.

Tóth Gábor úgy vélte, hogy a Közép-európai Liga ideális alkalom arra is, hogy mindenki felléphessen a nemzetközi porondon:

– Tervben van, hogy a fiatal játékosok számára is biztosítunk alkalmat arra, hogy nemzetközi rutint szerezzenek, de ezt már most, a felkészülési tornákon is igyekszem meglépni – mondta a szakember. – Tuska Brigi is bemutatkozott már a felnőtt csapatban, és szerintem eddig mindenki megfelelő mennyiségű lehetőséget kapott. A fiatalokkal szemben egyelőre az az elvárás, hogy a saját korosztályukban alkossanak maradandót, akár azzal a tapasztalattal és rutinnal, amit ebben a sorozatokban szereznek. Minél előbb szeretnénk, ha adaptálnák a nemzetközi sebességet, ehhez pedig elengedhetetlen, hogy testközelből lássák.

A vezetőedző szerint a cél továbbra is a Superfinal elérése. Sőt, szeretnék ezt minél hamarabb bebiztosítani, mert akkor az ő és a játékosok dolga is egyszerűbb lesz.

A klubnál nem titkolják, a vezetőségen belül folyamatosan zajlanak az egyeztetések, hogy 2023 tavaszán Békéscsabán rendezzék meg az eseményt, azaz a férfi és a női sorozat döntőjét.

Kersch Ferenc az MRSZ új elnöke

Egyhangúlag a jogász végzettségű, eddig sportigazgatóként dolgozó egykori kézilabdázó Kersch Ferencet választotta a Magyar Röplabdaszövetség (MRSZ) elnökévé. Az MRSZ honlapjának beszámolója szerint a rendkívüli küldöttgyűlésen 71 küldöttből 50-en voltak jelen, közülük 49-en – egy tartózkodással – Kersch Ferencre voksoltak. A kézilabda szövetségnél 2002 és 2018 között volt főtitkár-helyettes és főtitkár is –, 2018 óta pedig a Nemzeti Kézilabda Akadémia sportigazgatója is. Kersch elődje, Kovács Ferenc hét év után augusztus 31-i hatállyal távozott az elnöki székből. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában