Sporttudományos Konferencia

2022.09.05. 18:51

Megkezdődött a Röplabdázás Hete Békéscsabán- Galériával

A Sporthétfővel kezdődött meg Békéscsabán a Röplabdázás Hete, amely – ha a pénteki 1. Békéscsabai Nemzetközi Sporttudományos Konferenciára gondolunk – nemcsak a megyeszékhelyen, hanem országosan is egy teljesen új kezdeményezés.

G. P.

A hétfőn délután a békéscsabai városháza dísztermében megtartott sajtótájékoztatón Szarvas Péter polgármester kiemelte az esemény létrejöttében főszerepet vállaló Békéscsabai Röplabda SE-t, amely a sportdiplomácia terén is sikeres, ennek köszönhető, hogy neves előadók, többek között Rátgéber László, a Rátgéber Akadémia igazgatója, vagy Daniele Santarelli a BL-győztes olasz Conegliano vezetőedzője vállaltak szerepet. 

– A sport nemcsak munka, szakma, hanem tudomány is, ezzel az összefüggéssel is foglalkozik majd a Békéscsabai Röplabda Akadémián sorra kerülő konferencia. Szombaton edzőképzést is tartanak az akadémián, este pedig nyolc év után csapatsportban ismét tétre menő válogatott találkozót, magyar–portugál röplabda-Eb-selejtezőt láthatunk Békéscsabán – mondta Szarvas Péter. 

Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda Szövetség (MRSZ) főtitkára Békéscsabát a röplabdázás városának nevezte, amelynek nemzetközi híre is van már. 

– Az MRSZ minden olyan kezdeményezést támogat, ami a sportágfejlesztéssel függ össze. A konferencia unikális lesz, és reméljük, nem egyszeri. Lépést kell tartani a nemzetközi szinttel. A magyar röplabda az akkreditált akadémiai rendszer küszöbén áll, s az edzéstudományi, edzéselméleti alapokat is bele kell rakni a sportágba. 

A főtitkártól megtudtuk, hogy szombaton délelőtt az edzőknek A licences és központi szakmai képzést is tartanak. 

Baran Ádám, a Békéscsabai RSE elnöke megjegyezte, hogy ötletüket az esemény megrendezésére a város és az MRSZ vezetése is lelkesen fogadta. 

– Hogy ez létrejöhetett, a szoros és magas szintű együttműködés elengedhetetlen volt – hangsúlyozta a klubvezető, aki a heti programokat illetően kiemelte a szerdai nyílt napot, ahol a fiatalok felmérésére kerül sor, amit az akadémián a szülők is megtekinthetnek. 

– A legfőbb rendezvény a konferencia lesz, ami mérföldkő a város, a klub, de a szövetség életében is, s amelynek lesz még folytatása. Az esemény nem sportágspecifikus, hiszen többek között az Előre Női Kézilabda SE és az Előre labdarúgóklub szakemberei is regisztrálták magukat. 

Tóth Gábor, a BRSE vezetőedzője (aki az edzőképzésen maga is előadást tart) úgy látta, a szakma jelezni kívánja, hogy csatlakozni akar Európa él­mezőnyéhez. 

– Az Extraliga tavalyi kiírásában eredményes csapatok kispadján jómagam voltam az egyetlen magyar edző, de remélem, hogy a sok tehetséges fiatal szakember közül később többen is csatlakozni fognak majd. A szombat esti válogatott mérkőzésen pedig végre élőben is láthatom a csapatom válogatottjait, akikkel a közelmúltig csak telefonon tartottam a kapcsolatot – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában