Vívás

2022.09.27. 12:59

Gachályi Gréta arannyal kezdte a vívószezont

A kadetteknél senki nem volt jobb Gachályi Grétánál a párbajtőrözők Magyar Kupájában. A békéscsabai Alföld Vívó Akadémia kiválósága gond nélkül nyerte meg korosztályában a hétvégi versenyt.

Gajdács Pál [email protected]

A hölgyeknél is érvényesült a papírforma az idényt megnyitó párbajtőrvívó Magyar Kupában, hiszen a végső győztes békéscsabai Gachályi Gréta már az előző szezonban is aranyérmes volt a kadetteknél, méghozzá az Európa-bajnokságon.

A budapesti Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokban Galli Zsolt tanítványa 104 induló között diadalmaskodott. A döntőben azt a Nébald Franciskát győzte le, aki a korábban nemzetközileg is rendkívül sikeres Nébald György és Mincza Ildikó lánya, kettősük pályafutásuk során egy olimpiai aranyat, ezüstöt és két bronzot, valamint 7 világbajnoki aranyat vívott össze.

A döntőben Gachályi nagyon magabiztosan vívott (ezt már az előző szezonban megszokhattuk tőle) , esélyt sem adott ellenfelének, legalábbi a 15:5-ös tusarány ezt mutatja.

Gréta másnap a juniorok Magyar Kupájában is érdekelt volt, itt már többen, 166-an jelentkeztek a pástokra. A békéscsabai lány itt is jól vette az akadályokat, be is jutott a nyolcas döntőbe, ahol ugyan megállították, de az 5. hely így sem számít rossz eredménynek.

Partali Csaba, a junior válogatott edzője szerint új időszámítás kezdődik a korosztályban, de ahogy a Magyar Vívó Szövetség honlapján fogalmazott, korántsem a nulláról indulnak. 

– Két jelenlegi juniornak már volt világkupa-döntője, Gachályi Gréta és Salamon Réka tagja volt az Eb-aranyérmes válogatottnak, és akadnak további tehetségeink. Szerintem hatalmas harc lesz a csapatba kerülésért, melyet elsősorban a nemzetközi eredmények döntenek majd el.

A versenyt ezúttal az FTC-s Szarvas Rita nyerte, aki a döntőben az FTC-s Wimmer Dorinát verte egy tussal.

Ketten is a tizenhat között

Belevágtak az új versenyszezonba a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület fiataljai is. A Gerevich-Kovács-Kárpáti körverseny 1. fordulójában, egyben Budapest Bajnokságon ötfős minicsapattal vettek részt az újonc korosztályban. A legjobban Matuz Réka és Tóth Ádám szerepelt, mindketten bejutottak a legjobb 16 közé és ott mindkét vívó a 16. helyen zárt.

További orosházi eredmények. Leányok: 21. Sárközi Gabriella, 22. Alzubi Maryam. Fiúk: 41. Kovács Kristóf.

– Kicsit korai volt még ez a verseny, még nem vagyunk igazán topformában, a verseny megmutatta a hibáinkat – összegzett Nagy Nándor, a Zsoldos Péter Orosházi Vívó Egyesület edzője.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában