Íjászat

2022.08.17. 18:54

Színvonalas versenyek a gyulai világbajnokságon – Galériával

Színvonalas versenyeket hozott eddig a Gyulán zajló történelmiíjász-világbajnokság.

Papp Bálint

Fotó: Für Henrik

A rekkenő szerdai hőségben nemcsak a fürdőbe igyekvő turisták miatt pezsgett az élet a gyulai vár környékén, javában zajlik ugyanis a Békés megyei ékszerdobozban a HDH-IAA történelmiíjász-világbajnokság. A múlt vasárnap indult és szombatig tartó, a gyulai Kerecsényi László Íjász Egyesület és a Magyar Íjász Szövetség történelmi íjász szakága szervezésében sorra kerülő nyolc napos vb-n a távlövő viadalon kívül távcéllövő és normáltávú rangadókat is rendeznek, a három versenyszámban három kontinensről és 21 országból, összesen 304-en versenyeznek. Ráadásul a világ eddigi legnagyobb távlövő vb-jét bonyolítják le a fürdővárosban, 19 ország 180 versenyzőjével ebben a számban. Gyula immár harmadik alkalommal házigazdája a nagyszabású világversenynek, amely fő helyszíne a vár és a várkert, de bizonyos versenyszámokat a Göndöcs-kertben, a Thermál kempingben, illetve a Steigervald-tanyán bonyolítanak le.

– Színvonalasan lőnek a versenyzők, sokkal többen jutottak tovább az első három nap után, mint az várható volt, ezért dupla pályát kellett építenie a gyulai szervezőknek – mondta lapunknak Vánky Sebastian, a 65 évvel ezelőtt alapított Magyar Íjász Szövetség, a HDH-IAA és a nemzetközi terepíjász szövetség európai szervezetének az elnöke, aki szerda napközben Malajzia magyarországi nagykövetét kísérte körbe a rendezvényen. – Nagy dolog a nagykövet látogatása, hiszen nehéz a versenyre csábítani úgymond politikusokat. Vannak ázsiai országok, ahol az íjászat gyakorlatilag nemzeti sport, ők rendkívüli módon érdeklődnek egy ilyen vébé iránt. Malajziában, ahonnan szintén érkeztek versenyzők, is magas szinten űzik az íjászatot, nemcsak az olimpiai sportot, az élsport részét, hanem hagyományőrző szakágát is.

A keddi kvalifikációs nap után szerdán a vb-rangsoroló versenyt rendezték meg, méghozzá háromféle pályán. Az egyiken három dimenziós, különböző méretű állatfigurákat kellett célba venni, a másikon lőlapra céloztak az indulók, akikre ezen kívül technikai (mozgó, billegő és bukó) célok is vártak. A szerdai küzdelmekből kerülhettek be a döntőkbe az íjászok. Csütörtökön a távcéllövő fináléra, pénteken pedig a távlövő döntőkre kerül sor a világbajnokságon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában