Atlétika

2022.08.31. 11:53

Nem sikerült átmentenie az Eb-re a tavaszi formát a csabai gyaloglónak

Csalódott Oláh Barbara az augusztusi Európa-bajnokságon elért eredménye miatt. A Kopp Békéscsabai AC gyaloglója szerint a kora tavaszi idejével 20 kilométeren az első nyolcban tudott volna végezni Münchenben.

G. P.

Oláh Barbara többet várt, szükség van edzője, Tóth Sándor biztatására /Archív fotó: Imre György/

Bár már másfél hete lezajlott a női gyaloglók 20 kilométeres száma a müncheni multisport Európa-bajnokságon, Oláh Barbara nem hagyta teljesen maga mögött az ott történteket, még mindig emészti magát az ott elért időeredmény miatt.

– Csalódott vagyok, mert sajnos nem sikerült olyan formában versenyeznem, mint szerettem volna – jegyezte meg a békéscsabaiak kétszeres olimpikon gyaloglója. 

– Igazából mi sem tudjuk az okát. Talán a tavaszi versenyek után kellett volna egy kis pihenőt tartani, nem tudom. Már a verseny előtti hetekben éreztem, hogy nem úgy megy, mint tavasszal. Még most sem dolgoztam fel teljesen az eredményt, mert eszembe jut, hogy tavasszal mennyivel jobbat tudtam gyalogolni, az akkori eredményemmel az Eb-n az első nyolcban végeztem volna. És ezt nem fognám az időjárásra.

S az a bizonyos jó időt még márciusban az országos bajnokságon jegyezte, az 1:31,48-as eredmény Eb-szintet ért. Ehhez képest Münchenben a zuhogó esőben 1:38,31-et ment, ami a 16. helyet jelentette számára.

Barbara München után sem állt le az edzésekkel, nem is teheti, hiszen szeptemberben kezdődik a szezonhajrá, két fontos versennyel.

– Ugyanúgy edzem, mint a múlt héten, annyi különbséggel, hogy kedden már résztávoztam is – részletezte a feladatokat Barbara. – A szeptember közepi debreceni csapatbajnokságon nemcsak a helyezés lesz a fontos, hanem az időeredmény is, mert azokért bónuszpontok járnak. A jövő hétvégi győri Szuper Liga döntőjébe bejutott legjobb nyolc gyalogló verseng majd a pénzdíjakért.

Oláh Barbarától azt is megkérdeztük, mennyire foglalkoztatja már most a jövő nyáron, augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokság?

– Eszembe jut természetesen, bár brutálisan jó időt, országos csúcsot jelentő 1:29,20-at kell menni a részvételhez, harmincöt kilométeren pedig 2 óra 51 percet, igaz utóbbi távot nem nagyon szeretem. Sajnos a világranglistáról sem lesz könnyű eljutni a világbajnokságra, mert most nem a legjobb hatvanba, hanem az első ötven közé kell bekerülni.

Megkértük Tóth Sándort, Oláh Barbara edzőjét is, hogy értékelje tanítványa Eb-szereplését.

– Jó előre jeleztem, hogy nem zavartalan Barbi felkészülése és nem várok nagy időeredményt, de bíztam az akaraterejében, a kitartásában. A versenyt a külső körülmények, az esős, szeles idő is befolyásolta, féltem, hogy nem tudja befejezni a versenyt, de tíz kilométer után mozgósította az energiatartalékait, végig ment és szépen helytállt – mondta el a tapasztalt szakember. 

– Az év eleji portugáliai edzőtábor roppant hasznosnak bizonyult, az Eb-előtti Csorba-tónál tartott tábor azonban nem annyira sikerült jól, betegsége miatt hamarabb haza kellett jönnie.

Tóth Sándor hozzátette: az idei tapasztalatokat igyekeznek majd hasznosítani.

– A téli lehetne hosszabb, vagy akár betervezhetünk kettőt is, míg nyáron még feljebb, ezerhatszáz méter fölé kell terveznünk a hegyvidéki edzőtábort.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában