Kézilabda-kosárlabda

2022.07.06. 07:12

Egy évben két érmet szerzett, két csapatsportágban a szarvasi Gulyás Gergő

Kevés olyan sportoló van az országban, aki párhuzamosan két csapatsportágat űz, ráadásul nem is akármilyen szinten. A szarvasi Gulyás Gergő a veszprémi Éles Kézilabda Suli irányító-átlövőjeként az U16 I. osztályban magyar bajnoki címmel büszkélkedhet, míg a paksi Atomerőmű SE védőjátékosaként kadet bajnoki ezüstérmes. És mindezt a 2021–22-es versenyszezonban érte el!

Gajdács Pál

/Fotó: BMH/

Gulyás Gergő életébe a kézilabda „toppant be” először, 6 éves korában ismerkedett meg a sportággal a Velky házaspárnál Szarvason, majd a női kézilabda-csapat elnöke. Kasik Gabriella 2012-ben befogadta, hogy tudjon edzeni, mert a férfiaknál nem volt lehetőség rá, itt Hajdú Andrea edzéseire járt. 2015-ben leigazolta a HC Szarvas férfi csapata, két évvel később egy tehetségkutatón az egykori válogatott veszprémi játékos, Pásztor István fedezte fel és a veszprémi Éles Kézilabda Suli igazolta le.

Édesanyja, az egykori kosárlabdázó, dr. Hajzer Ildikó elmondta, hogy fia 2017 és 2020 között Szarvason járt iskolába és ott, illetve Veszprémben edzett. Az általános iskola elvégzése után 2020-tól a veszprémi Táncsics Mihály Szakgimnázium tanulója lett, s jelenleg is az Éles Kézilabda Suli játékosa, ahol 2022 júniusáig Gyévai Iván volt az edzője.

A kosárlabda négy évvel ezelőtt „fertőzte” meg.

Szarvason egy véletlen folytán találkozott a Darida házaspárral, akik megkérdezték, hogy nincs-e kedve kipróbálni a kosárlabdát – emlékezett dr. Hajzer Ildikó. – Volt, és 2018 őszétől a Mészáros Richárd és Darida Csilla csapatában, a zalaegerszegi RICSILLA SE-ben kosarazott. Nem volt egyszerű időszak, hiszen Richárd Szarvasról buszoztatta a zalai városba rendszeresen Gergőt és még több srácot. Jó csapat volt, sokat tanult ott, de megszűnt. Gergő 2020 nyarán átigazolt a paksi Atomerőmű csapatába, ahol korábbról ismerték. A csapatnak jelenleg is játékosa, korosztálya legjobb védő játékosai közé tartozik, edzője a többszörös cseh válogatott Jan Pavlik.

Felmerül a kérdés, hogy milyen logisztika alapján tudják megoldani, hogy Gergő Veszprémben és Pakson is ott legyen az edzéseken és a mérkőzéseken. A két várost 100 kilométer választja el egymástól.

A kézilabda-mérkőzéseket szombatonként, a kosarat még a zalaegerszegi időszakban vasárnap játszották. Mészáros Richárdék igyekeztek úgy szervezni a meccseket, hogy azok ne ütközzenek a kézilabdával. Veszprémben az edzések mellett heti két meccset játszik, Pakson heti szinten egy edzés és egy mérkőzés a penzum. Persze ahhoz, hogy mindenhol ott legyen, kellett a szülői hozzáállás is, sok pénz és idő. Nem hittem volna, hogy magam is annyit fogok autózni, több ezer kilométert levezetve – jegyezte meg Gergő édesanyja.

Dr. Hajzer Ildikó érthetően elfogult a fiával, ám a csapataival elért eredményei önmagukért beszélnek. A paksiak akadémiai együttesekkel felvéve a versenyt lettek döntősök és végül másodikok a kadet bajnokságban, meccsenként 30-35 perceket volt a pályán. Veszprémben pedig vezére a csapatának, 2016 és 2022 között 223 mérkőzésen 887 gólt dobott (az idei U16 I. osztályú szezonban 24 mérkőzésen 139 gól, a serdülő I. osztály Nyugati csoportjában 24 meccsen 211 gól a mérlege) és idén nyolc alkalommal a magyar serdülő válogatottba is meghívták a kiváló testalkatú, már 16 évesen 186 centis, 75 kilós fiatalt.

Tegyük hozzá gyorsan, hogy a kétfronton űzött sport nem ment a tanulás kárára, Gergő 2020-ban megkapta a Magyarország „Jó tanuló, jó sportoló” elismerést és tíz éven át kitűnő tanuló volt.

Az is elgondolkodtató, hogy egy szombati kézilabda mérkőzés után másnap hogyan tud átállni fejben a kosárlabdára?

Ezzel saját bevallása szerint nincs gondja. Gergő egyébként sem átlagos gyerek, olyan képességekkel rendelkezik, amivel talán kevesen, de igyekeztünk is fejleszteni – adott magyarázatot az édesanya.

Gulyás Gergő rövidesen döntéshelyzetbe kerül, előbb-utóbb választania kell a két sportág között.

– Nem tudjuk még, hogy melyik mellett teszi le a voksát. Erre még van egy jó fél évünk, hogy eldöntsük. A kézilabdában olyan készségekkel rendelkezik, mint kevesen, bár klubjában talán nem úgy ismerik el, mint ahogy megérdemelné. A kosárban kiváló védőjátékos, de ott más területen még sokat kellene fejlődnie. Az iskola (a veszprémi Táncsics Mihály Szakgimnázium sporttagozata a Testnevelési Egyetem amolyan előképzője, ahol szakedzői papírt is szereznek – a szerző) után az is egy lehetőség, hogy sportösztöndíjasként az Egyesült Államokban tanuljon és kosárlabdázzon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában