Kézilabda

2022.07.04. 16:41

Kukely Annáék világbajnoki ezüsttel zárták utánpótlás éveiket

A sikert sikerre halmozó magyar női junior kézilabda-válogatott mintha el sem hitte volna, hogy vereséget is szenvedhet, ugyanakkor a békéscsabai Kukely Annával felálló együttes igazán büszke lehet a világbajnoki menetelésére is.

Papp Bálint

/Fotó: BMH/

Könnyes szemekkel álldogáltak a magyar női junior kézilabda-válogatott tagjai vasárnap este a Szlovéniában rendezett U20-as világbajnokság döntőjét követő díjátadón a celjei sportcsarnok küzdőterén. A békéscsabai születésű és nevelésű, az új idényt már a Ferencvárosban kezdő Kukely Anna és társai 31–29-re maradtak alul a Norvégiával vívott döntőben, ettől függetlenül igazán büszkék lehetnek a menetelésükre. A mieink a csoportkörben Egyiptomot 39–20-ra, az Egyesült Államokat 46–5-re, Lengyelországot 30–16-ra győzték le, a középdöntőben Svájcot 40–23-ra, Horvátországot 29–17-re múlták felül, a negyeddöntőben 30–26-ra nyertek Dánia, az elődöntőben pedig 33–25-re Svédország ellen. Az elődöntőt kisebb sérülés miatt kihagyó Kukely hét vb-meccsén 28 lövéséből 23 gólt szerzett.

A világjárvány miatt 2020-ban nem rendezték meg a tornát, a legutóbbi junior-vb így a 2018-as viadal volt, amelyet a magyar együttes hibátlan teljesítménnyel, a fináléban a norvégokat elintézve ért fel a csúcsra. A skandinávoknak tehát most sikerült visszavágniuk. A 2002–2003-as korosztály ifj. Kiss Szilárd szövetségi edző, Papp György és Kun Attila edzők vezetésével az U16-os kontinensbajnoki cím után 2019-ben az U17-es, 2021-ben az U19-es Eb-n szerzett aranyérmet hibátlan teljesítménnyel, mindkétszer Celjében. Ez az együttes 2018-tól kezdve a nagy tornákon 30 mérkőzésből 29-et megnyert, azaz Kukelyék bámulatos mérleggel zárták le az utánpótlás-válogatottaknál eltöltött időszakukat. A Magyar Kézilabda-szövetség honlapja idézi Kiss Szilárdot, aki szerint a döntő első félideje nem alakult jól:

A végén pedig nem tudtuk kihasználni azt az előnyt, amit a kivédekezett norvég akciókból szereztünk. Szégyenkezni azonban nem fogunk a vb-ezüstérem miatt, nagyon büszke vagyok a csapatra. A harmincadik meccsünk volt az első, amin kikaptunk, mintha el se hittük volna, hogy ez megtörténhet. Szomorú vagyok, de egy érem itt van a nyakunkban! 

A korábban az U17-es és U19-es Eb legjobb játékosának ,megválasztott Kajdon Blanka ezúttal a vb legjobb irányítójának járó címet érdemelte ki:

Hosszú és izgalmas volt a vb, kell egy kis idő, amíg feldolgozzuk. Nagyon köszönjük a szurkolóknak a biztatást, én büszke vagyok az ezüstre is! Ha a helyzeteket belőjük, más lett volna a döntő, de ezen kár siránkozni, így alakult.

A magyar csapat egyik legjobbja és legeredményesebb játékosa Farkas Johanna volt Szlovéniában. A Dunaújváros karmestere 47 kísérletből 42 gólt szerzett, igazi vezérként vezette társait, ám az elveszített aranycsata után ő is nagyon szomorúan értékelt:

A legrosszabbkor kaptunk ki, eddig minden tértmeccsünket megnyertük az elmúlt években. Sajnos nagyon sok ziccert kihagytunk a döntőben, ami megpecsételte a sorsunkat. Köszönjük a szurkolóinknak a támogatást és mindenkinek, aki segített minket, nagyon büszke vagyok a csapatra.

Az elmúlt évek győzelmei után pedig mi mást kívánhatunk, mint hogy Kukely Anna és csapattársai közül jó néhányan a következő évek felnőtt világversenyein is érmekkel örvendeztessék meg a magyar szurkolókat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában